top of page
Ieškoti

Rusijos ir Baltarusijos meno organizacijų veikla sustabdyta IAA

LDS bendradarbiauja su tarptautinėmis meno organizacijomis, siekiant suburti pasaulio meno bendruomenę, išreiškiant nepritarimą Rusijos ir jai talkinančios Baltarusijos meno organizacijų veiklai. Vasario 25 d. buvo pasirašyta AIAP-IAA Deklaracija prieš karus pasaulyje. Lietuvos dailininkų sąjunga parašė kreipimąsi dėl šios Deklaracijos papildymo, reikalaujant, kad Rusijos ir Baltarusijos meno organizacijos būtų pašalintos iš AIAP ir IAA.


Susidūrėme su dalies meno organizacijų pasipriešinimu, „nesusišnekėjimu“, neva meno pasaulis neturėtų tapti politikos įrankiu, o kariaujančių šalių menininkai ir juos vienijančios organizacijos galimai karui nepritaria. Tokios pozicijos laikėsi šalys, kurios nepatyrė sovietinio režimo. Daugelis menininkų pasaulyje yra kairieji ir nusiteikę prieš rinkos ekonomiką, taip pat mažai žinantys istorinę Rytų Europos padėtį. Tačiau šioje situacijoje jų liberalumas ir neutralumas tampa Rusijos propagandos ir karo veiksmų palaikymu. Akivaizdu, kad šie liberaliai nusiteikę menininkai dažnai visiškai nežino apie sovietinio režimo nusikaltimus. Todėl susirašinėjimas su pasaulio meno organizacijomis, siekiant suderinti bendrą meno organizacijų nuomonę dėl Rusijos ir Baltarusijos meno organizacijų pašalinimo ir tinklinių tarptautinių meno organizacijų, tapo viena svarbiausių LDS misijų.


Džiaugiamės, kad kelios savaitės aktyvaus tarptautinio bendravimo, Ukrainos menininkų organizacijų pagalbos prašymų ir Rusijos menininkų pareiškimo „remiant karinę operaciją“ paviešinimas visoms pasaulio meno organizacijos (skaitykite priede), davė rezultatą – LDS prašymu, pritarus IAA Tarybai, Pareiškimas dėl Rusijos ir Baltarusijos meno organizacijų veiklos sustabdymo, priimtas.


AIAP-IAA Priedai
.docx
Download DOCX • 1.57MB


bottom of page