top of page
Ieškoti

Vandos Padimanskaitės kūrybos paroda „Širdis ir smegenys“


Vanda Padimanskaitė. 7.80. 2023. Drobė, akrilas, dažai stiklui, lakas.

2023 m. balandžio 25 – gegužės 20 dienomis Vilniaus grafikos meno centro ekspozicijų salėje „+“ veiks Vandos Padimanskaitės kūrybos paroda Širdis ir smegenys.


Atidarymas 2023 m. balandžio 25 d., 18 val.


Daugiau nei prieš dešimtmetį draugė Lina žaidė su moliu ir paklausė: ką man nulipdyti? Sakau, padaryk smegenis ir širdį – tokius karolius. Klausia: kodėl smegenis ir širdį? Atsakiau, kad jie – svarbiausi dalykai. Širdis – tai meilė, man reikia meilės, o smegenys – protas, noriu protinga būti.

Parodoje eksponuoju keturis didžiausio formato savo gyvenime nutapytus paveikslus, kurių plotis atitinka mano ūgį, o ilgis, – užsakydama drobes pamaniau, jog tikrai bus artimas (pasiklioviau atmintimi, netikrinau faktų), – didžiausio Lietuvos krepšininko ūgiui. Šioje parodoje eksponuojamus paveikslus sukonstravau primityviai – surankiojau nedideles savo piktogramas, pieštas kalbantis telefonu. Vienos atsiradę norint pasižymėti šį tą svarbaus, kitos – eikvojant tušą ar grafitą taip sau, leidžiant rankai vaikščiotis po lapą tarsi savarankiškai. Dūdlai – turbūt toks būtų šiuolaikinis daugeliui suprantamas terminas. Tuos dūdlus – braižinius arba eskizus – piešiau ant atskirų mažų lapelių, jie įprastai apsikuopiant buityje nubraukiami nuo stalo į šiukšliadėžę, ir tiek. Pamaniau, kad būtų labai įdomus kontrastas – imti nesąmoningai sukurtas mažytes konstrukcijas ir jomis „groti“, jas didinti, ieškoti tame veiksme savitos ekspresijos, stebėti, kaip dideliame formate šalia viena kitos suguldytos keverzonės įgauna kitokias nei pirminės reikšmes. Nors gal tiksliau – nuotaikas, apie reikšmes aš nežinau.


Man neramu dėl daugelio dalykų – kad neturiu kantrybės, kad ne viską, ką sugalvoju, spėju, kad daug ko nepasimokau, nors kasdien mokausi, ir t. t. Tapydama, dėliodama vaizdus šiai parodai vis dėlto nutariau iš širdies pasilinksminti. Klausytis tik savo galvos ir nuojautų. Dar – atsitraukti nuo tam tikros savo pačios susikurtos grožio įtampos, nes iki šiol man atrodė, kad visi paveikslai turi būti gražūs.

Vanda Padimanskaitė


Vanda Padimanskaitė (g. 1982) – dailininkė grafikė. 2008 m. baigė grafikos magistrantūrą Vilniaus dailės akademijoje. 2007 m. pagal „Erasmus“ programą studijavo Vroclavo dailės akademijoje. Nuo 2004 m. surengė solo parodų, nuo 2003 m. dalyvauja parodose Lietuvoje bei užsienyje. Daugiausiai dirba tapybos ir knygų iliustravimo srityse. Gyvena ir kuria Vilniuje.


Organizatorius Vilniaus grafikos meno centras

Parodą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga


Informacija +370 5 261 1995, graphic.lt / Darbo laikas II–V 11–18 val., VI 11–15 val.

bottom of page