top of page
Ieškoti

Aistės Kirvelytės Darbų katalogo sutiktuves Dūmų fabrike


Maloniai kviečiame į Aistės Kirvelytės Darbų katalogo sutiktuves, kurios įvyks lapkričio 21 d. (antradienį), Dūmų fabrike (Dūmų g. 5, Vilnius), pradžia 19.00.


Pristatyme dalyvaus menotyrininkė, parodų kuratorė Laima Kreivytė


Aistė Kirvelytė priklauso XX a. pabaigos debiutantų kartai. Jos kūrybai darė (ir daro) įtaką socialinės transformacijos ir globalizmas, ją neišvengiamai veikė žiniasklaida, asmeninio gyvenimo įvykiai ir vietos, kuriose teko gyventi, mokytis ar kurti. Menininkės kūriniai, kritikų neretai gretinami su tapybos ir kino klasika, gravituoja tarp postmodernistinės ironijos ir pagarbos spalvai bei potėpiui, o prie didelių formatų drobių imama abejoti dėl savo paties dydžio.


Darbų katalogas (catalogue raisonné) apima menininkės kūrybos kaitą nuo 1998 iki 2023 m. Jame publikuojami profesorių Natalijos Arlauskaitės, Alfonso Andriuškevičiaus, meno kritiko Kęstučio Šapokos straipsniai, pačios menininkės pasakojimai apie vietas, dirbtuves ir kūrybos inspiracijas, pateikiamas detalus kūrinių sąrašas ir kita informacija.


Katalogo sudarytojos Saulė Mažeikaitė, Aistė Kirvelytė, dailininkė Kotryna Šeibokaitė–Ša, vertėja į anglų k. Kristina Kudriašova, fotografijos Arūno Baltėno, Kęstučio Gintalo, Vido Ilčiuko, Antano Lukšėno, Lauryno Skeisgielos, Tanios Serket, Gerharto Scholzo, Gintauto Trimako.


Sutiktuvių vieta – simbolinė. Dar 2007 menininkė buvo įsikūrusi visai šalia Dūmų fabriko esančiose dirbtuvėse, adresu Dūmų g. 3. Jos tekstai apie dirbtuves, kuriose teko kurti –katalogo pasakojimuose. Laiką Dūmų fabriko dirbtuvėje ji aprašė taip: „Tik įsikrausčiusi, pradėjau tapyti „Moters gyvenimo istoriją“. Buvau sumaniusi pirma nutapyti moters istoriją, paskui – vyro. Vyro istorijos taip ir nenutapiau. Tuo laikotarpiu namie visur voliodavosi krūvos laikraščių, blizgančių žurnalų. Jau gyvendama Vokietijoje, aiškiai supratau esanti sovietinis produktas ir su tuo susitaikiau, beje, kaip ir visa mano karta ar kitų kartų atstovai. Staigus perėjimas nuo visais atžvilgiais skurdžios informacinės aplinkos ir spaudos prie reklamų bei tviskančio sėkmingo verslo propagavimo erzino, ir tikrai ne mane vieną. Tuos staigius persivertimus norėjau perteikti iš etinių ir estetinių pozicijų. „Heroizmą“ tapiau linijiniu pasakojimu, bet istorijos nekūriau, o po peizažų serijos norėjosi aiškesnio naratyvo“.


1976–1986 m. A. Kirvelytė studijavo fortepijono specialybę M. K. Čiurlionio meno mokykloje, 1998 m. baigė Vilniaus dailės akademijos tapybos studijas. Menininkės darbų yra viešose ir privačiose kolekcijose.


Katalogo leidybą iš dalies parėmė Lietuvos kultūros taryba

Projekto partneriai: Justino Vienožinskio dailės mokykla, Vilniaus dailės akademija, Upartas


Katalogo leidėjas VšĮ „Fontano kambarys“


Daugiau informacijos


info@fo-room.com arba telefonu +37063605055 Saulė

bottom of page