top of page
Ieškoti

Dedikacija bendruomenėms | 5-oji Lietuvos šiuolaikinės dailės kvadrienalė LTQ'23


2023 metų Lietuvos dailininkų sąjungos organizuojama 5-oji Lietuvos šiuolaikinės dailės kvadrienalė LTQ'23 yra dedikuota bendruomenėms.


Kvadrienalės atidarymas 2023 m. liepos 4 d.


Atidarymo dienos programa:


12.00 val. „Business Stadium Gallery“ (Šeimyniškių g. 19B, Vilnius) pristatoma LDS Individualistų bendruomenės ekspozicija.

13.00 val. Pamėnkalnio galerijoje (Pamėnkalnio g.1/13, Vilnius) pristatoma LDS Panevėžio skyriaus ir „Galerija XX“ bendruomenių ekspozicija.

14.00 val. Dailininkų sąjungos galerijoje (Vokiečių g. 2, Vilnius) pristatoma LDS Šiaulių skyriaus ir galerijos „S_IN“ bendruomenių ekspozicija.

15.00 val. Galerijoje „Arka“ (Aušros vartų g. 7, Vilnius) pristatoma LDS Kauno skyriaus ir galerijos „Meno parkas“ bendruomenių ekspozicija.

16.00 val. „Šv. Jono gatvės galerijos“ erdvėje „Medūza“ (Šv. Jono g. 11, Vilnius) pristatoma LDS Klaipėdos skyriaus ir „Klaipėdos galerijos“ bendruomenių ekspozicija.

17.00 val. VGMC galerijoje „Kairė-dešinė“ (Latako g. 3, Vilnius) pristatoma LDS Vilniaus grafikos meno centro bendruomenės ekspozicija.

18.00 val. VDA galerijoje „Titanikas“ (Maironio g. 3, Vilnius) pristatoma LDS Vilniaus skyriaus bendruomenių ekspozicija.

20.00 val. grupės „Cooltūristės“ performansas (Maironio g. 3, Vilnius).


Atidarymo dieną visos galerijos dirbs iki 21.00 val.


Vilniaus dailės akademijos parodų salėse „Titanikas" ir per visą Vilniaus miestą išsiplėtojusiose LDS galerijose ir ekspozicinėse erdvėse įsikurs pačios skirtingiausios LDS bendruomenės - Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių kuratoriai ir menininkai, atskirai savo kūrybinėse ir verslo partnerių erdvėse prisistato grafikų, skulptorių ir vitražo meno bendruomenės, individualistų sekcija.


Parodos tapo puikia proga patyrinėti reiškinį, kurį galima prilyginti bitei-kamanei – remiantis matematiniais skaičiavimais, šis vabzdys negali skristi, tačiau gyvenime jis kuo puikiausiai skraido... Tokios yra ir menininkų bendruomenės, sudarytos iš individualumą puoselėjančių kūrėjų, o tai akivaizdžiai prieštarauja pačiai bendruomenės idėjai. Vis dėlto, menininkų bendruomenės egzistuoja ir kuo puikiausiai „skraido“.


Šio Lietuvos dailininkų sąjungos bendruomenių tyrimo uždavinys buvo surasti ir parodyti sąjungos viduje esančias bendruomenes, pastebėti jų buvimo būdus, veikimo principus ir kartu leisti joms pačioms veikti parodiniame formate.


VDA Titaniko parodų salių ekspozicija sudaryta bendrabučio principu - kiekviena Vilniaus skyriaus bendruomenė turi savo „kambarėlį“, kuriame pristatys kūrinius. „Arkos“ galerijoje bus eksponuojami Kauno menininkų kūriniai, Dailininkų sąjungos galerijoje – savo kūrybą pristatys Šiaulių, Pamėnkalnio galerijoje – Panevėžio, Šv. Jonų g. galerijoje „Medūza“ – Klaipėdos menininkai. Vilniaus grafikos centro galerijoje „Kairė-dešinė“ įsikurs vizualūs grafikų pasakojimai apie kūrėjus, kūrybą ir kūrybines dirbtuves, Skulptūros ir Vitražo centre atsidarys skulptūrų „Pieva“ su ekspoziciją lydinčiais edukaciniais renginiais ir vitražo kūrinių pristatymu, „Hanner“ verslo centrų kvartale galerijoje „Business Stadium Gallery“ pasirodys individualistų sekcija.


Visų šių parodų fokusas - ne į individualius kūrėjus, o į bendrabūvį, buvimą kartu, menininkų grupes, kurias jungia technologiniai procesai, vykdomi kartu, komunikacija, bendros idėjos ar kasdienis dalinimasis įrankiais. Ši kvadrienalė apie žmogiškus ryšius ir iš jų gimstantį meną.

Kvadrienalės vadovės - LDS pirm. prof. Eglė Ganda Bogdanienė ir menotyrininkė Evelina Januškaitė


 

Koordinatorius – Linas Liandzbergis.


Kuratoriai: Aistė Kisarauskaitė, Aušra Jasiukevičiūtė, Jurga Minčinauskienė, Rebeka Bruder, Kristina Ancutaitė, Arvydas Žalpys, Tomas Rudokas, Bronius Rudys, Neringa Poškutė Jukumienė.


LDS informacija

bottom of page