top of page
Ieškoti

Galerija „Meno parkas“ pristato menininkus šiuolaikinio meno mugėje ARCOlisboa 2023


ARCOlisboa 2023 | Gegužės 25–28 d. | Cordoaria Nacional (Av. da Índia 1300-598 Lisabona, Portugalija)


Galerija „Meno parkas“ | Opening | Stendo nr. OP02


2023-jų gegužės 25-28 dienomis vyks šiuolaikinė meno mugė „ARCOlisboa“, kurioje organizatorių kvietimu dalyvauja vienintelė galerija iš Lietuvos – „Meno parkas“. Žinomų menininkų Patricijos Gilytės ir Žilvino Landzbergo kūryba bus pristatyta specialiojoje dalyje – „Opening“, kuruojamoje Luizos Teixeiro de Freitas ir Chus Martínez. Šios mugės dalies tema šiemet dedikuota pokyčio galimybės stebuklui – ‘The marvelous capacity to be transformed’ („Nuostabusis gebėjimas pasikeisti“). Kuratorės tiki, kad būtent menas ir menininkai turi galios sukurti terpę socialinės sistemos pokyčiui, galinčiam transformuoti bendruomenes, taip pat ir meno; pokyčiui padedančiam priimti ir integruoti vertybes, vedančias link geresnio pasaulio.


Galerijos „Meno parkas“ ekspozicijoje – Patricijos Gilytės ir Žilvino Landzbergo kūriniuose – gamtos ir žmogaus santykis tyrinėjamas per žaismą ir situacijos takumą, į pasaulį žvelgiama kaip į vientisą gyvastį. Menininkų drąsa žiūrėti pirmyn, atsispiriant nuo dabarties ir tikrovės, pastebėti ir priimti kitokius, alternatyvius matymo ir mąstymo būdus, padeda atverti duris į nežinomybę.


Patricijos Gilytės „You are Here“ – procesualios tapybos ciklas sukurtas eksperimentuojant su skirtingomis medžiagomis (tušu, dažais, popieriumi, eglių spygliais) bei stebint jų tarpusavio sąveiką laike. Veriasi raibuliuojantys paviršiai – žemėlapiai be ribų ir sienų – kaip vėjas, oras ar gamta nepaiso valstybių ribų, taip jų neturi ir piešiniai. Begaliniai žalios spalvos klodai hipnotizuoja ir klaidina. Žiūrovas gauna užduotį: atrasti auksinį spyglį – tarsi save patį, paklydusį gamtos begalybėje. Taikliai pagauta gamtos ir žmogaus galios santykio proporcija įžemina. Kiekvienas esame susieti su visuma neišvengiamu ryšiu.


Eglės medis, kaip simbolis ir motyvas yra svarbus Patricijos Gilytės meninių tyrinėjimų objektas jau nuo 2007-jų – buvo instaliacijų ir videoperformansų dalis. Kaip teigia Patricija – anuomet, pastebėjus klimato kaitos pokyčius, su kiekvienais metais vis retėjantį sniegą, drėgnėjantį orą, besikeičiančią žemę, jai tapo svarbi ši tema, prie jos iki šiol dažnai sugrįžta. Kartu, eglaitės – Kalėdų simboliai – geriau nei bet kas kitas atskleidžia vartotojišką žmogaus santykį su gamta.




Žilvinas Landzbergas „ARCOlisboa“ ekspozicijai sukūrė specialią instaliaciją – abstraktų pasakojimą, kur spalvai tenka pagrindinis vaidmuo. Jo kompozicija tarsi kintanti atskaitos sistema – lengvai atpažįstami, bet ne pagal paskirtį naudojami objektai, sugrupuoti netikėtais būdais inspiruoja žiūrovą priskirti savitas prasmes, interpretuojant patiriamą reginį pagal individualų patyrimą.


Anot Žilvino: „Instaliacijoje vystosi nelinijiniai ir abstraktūs pasakojimai. Čia tyliai tyrinėjama spalvos paskirtis, medžiagos charakteris ir pačios formos autentiškumas. Kiekvieno naudojamo objekto kilmė nevienareikšmė, iš skirtingų šaltinių, todėl medžiagų ir formų deriniai pradeda generuoti autentiškas metaforas kiekvienam atskiram žiūrovui. Medžiagų ir formų įvairovė aprėpia nuo pramoninių būdu tiražuotų formų iki labai natūralių ir unikalių. Tokiu būdu mano skulptūriniai objektai nelieka „įstrigę“ monolitinėje formoje, bet yra atviri įvairioms interpretacijų kombinacijoms, o kartu ir pertvarkymo galimybėms“.

Landzbergas savo darbuose siekia sinestezijos – baigtas kūrinys suskamba kaip tobulas muzikinis akordas. Menininkas atsiriboja nuo kognityvinių klišių – jo objektai referuoja į archetipines formas. Jis tiki, kad taip galima praverti duris į kitą realybę, kitokį supratimą.


Patricija Gilytė (g. 1972) – Vokietijoje gyvenanti ir dirbanti menininkė. 1997-aisiais išvyko studijuoti į Miuncheno vaizduojamųjų menų akademiją, kurioje baigė skulptūros studijas. Kuria tarpdisciplininio meno srityje. P. Gilytės kūrinių yra įsigiję MO muziejus, „BMW Group“, Bavarijos meno fondas (Bayerische Staatsgemäldesammlung), Neuburgo miestas prie Dunojaus, Ulmo meno fondas „Pro arte“, Šrambergo miesto muziejus (Stadtmuseum Schramberg) ir privatūs asmenys.


Žilvinas Landzbergas (g. 1979) – menininkas, kuriantis objektus, instaliacijas. 2004 metais baigė skulptūros studijas Vilniaus dailės akademijoje. 2001-aisiais semestrą mokėsi Plimuto universitete, Vaizduojamojo meno fakultete. 2005–2007 metais stažavosi podiplominėje „Atelier“ rezidencijoje Amsterdame. Nuo 2003-iųjų aktyviai dalyvauja parodose Lietuvoje ir užsienyje. 2017 metais atstovavo Lietuvai 57-ojoje Venecijos bienalėje. 2018-aisiais Ž. Landzbergo kūriniai buvo pristatyti šiuolaikinio meno Rygos bei San Paulo bienalėse.

bottom of page