top of page
Ieškoti

Jurgos Šarapovos kūrybos paroda „Bombyx mori“ Dailininkų sąjungos galerijoje


Balandžio 13 d., trečiadienį, 18 val. Dailininkų sąjungos galerijoje (Vokiečių g. 2, Vilnius) atidaroma menininkės Jurgos Šarapovos kūrybos paroda „Bombyx mori“.


Vidas Poškus: „Pripažinkime, kad šių dienų kontekste lotyniškų žodžių derinys Bombyx mori kelia įvairialypes asociacijas. Bombyx asocijuojasi su bombomis ir bombardavimais (kasdieniškai dar sakoma – „bombioškėmis, bombinimais“), mori lotyniškai reiškia tiesiog mirtį. Kas nežino pasakymo memento mori? Fantazija ir vaizduotė savaime piešia vaizdus po bombardavimo... Tačiau Bombyx mori reiškia ir ne ką kitą, kaip šilkverpį – daugiausiai Kinijoje (nors dabar jie auginami, net kryžminami ne tik Azijoje, bet ir Europoje) paplitusį drugį, kurį žmonija nuo seniausių amžių yra įdarbinusi šilkinių siūlų gamybai.


Tai, kad Jurgos Šarapovos parodos pavadinimas kelia visokiausias, netgi prieštaringas nuomones bei įsivaizdavimus, charakterizuoja ją ir kaip menininkę. Autorė tikrai užbombarduoja žiūrovą vizualinėmis figūromis, vienas nuo kito priklausančiais ir įtakojančiais reginiais. Ji juos priverčia patikėti ženklų – kartais panašesnių į atsitiktines linijas ir taškus (tiesa, suorganizuotus griežtos ornamentikos principais, logine seka išdėliotų scenų tvarka), kitais atvejais peraugančių į hieroglifus ir ikonas realumu taip, kad Jurgos Šarapovos kūrybą norisi priskirti fantastinio fotorealizmo stilistikai. Čia yra ir bombų, ir mirties, ir šilko, bei peteliškių. Tai yra – visko ir visaip, kaip mūsų aplinkoje ir būsenose. Neretai tokia atmosfera gali apnikti archyve ar bibliotekoje, vartant seniai išmirusių giminių albumus, skaitant kadaise parašytus dienoraščius ar susirašinėjimus, įlindus į kokį užkaborį – kad ir apleistų namų palėpę, ten pravėrus kadaise padėtą skrynią su visokiausiomis memorialijomis. Dar būtų galima tarti, kad tai ką matome prieš akis, Jurgos parodoje, yra isteriškos istorijos. Be jokios neigiamos potekstės. Isteriškos jos ne todėl, kad pasakojamos ar išklausomos kokiu nors neurasteniniu būdu (žinoma, perdėtos, teatrališkos ir teatralizuotos aistros čia irgi galima aptikti), tačiau dėl to, jog primena išgąsdinto, sutrikusio, pasimetusio drugelio – šilkverpio skrydį bei jo sukeltą efektą.“



Jurga Šarapova: „Negerai žudyti šilkverpį, negerai atimti iš jo kokoną, kol drugys dar neišsivystė iš jo į tą sutvėrimą, kuriuo jis pagal dievo planą turėtų tapti. Negerai jį vadinti šilkverpiu, nes tai tik vikšro veikla, o drugys vikšro greičiausiai net nepamena. Negerai menkinti kitus sutvėrimus ir vadinti juos nekvalifikuotomis gyvybės formomis. Negerai mus visus – mažus ir didelius – standartizuoti ir primityvinti. Todėl darbus kūriau išgalvotų menininkų rankomis, tuo protestuodama prieš „autoritarinį“ autoriaus modelį. Tačiau po šių metų vasario 24 dienos visa tai yra apie mus pačius. Mes, kartu su ukrainiečiais, galime sulaukti šilkverpio likimo. Mums nebus leista išsivystyti iš savo postsovietinių vystyklų. Žodis ХУЙ kasdien byra ant mūsų gyvenimo kaip vulkano pelenai ir lietuviškai reiškia „sušikti“.


Jurgos Šarapovos kūrybos paroda BOMBYX MORI Dailininkų sąjungos galerijoje vyks iki gegužės 10 d. Parodos lankymas – nemokamas.


Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga.


Galerijos darbo laikas:

II-V 11–19, VI 11–16

bottom of page