top of page
Ieškoti

Klaipėdos galerijoje – Ingos Šmitienės personalinė paroda „Corrosio“



Inga Šmitienė „Kritusi“ iš ciklo „Vario grynuolės“, 91 × 70 cm, 2024 m.

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus Klaipėdos galerijoje (Bažnyčių g. 6) kovo 28 d., ketvirtadienį, 18.30 val., atidaroma grafikės Ingos Šmitienės personalinė paroda „Corrosio“. Atidarymo metu vyks imersyvus, gastronominis žaidimas „Likimo skonis“.


Ekspozicijoje pristatomi grafikos ciklai, tyrinėjantys žmogaus dinamikos, jausmų ir laiko temas per figūrinės grafikos prizmę, akcentuojant „korozijos“ sąvoką kaip laiko tarp judesio ir sąstingio, dabarties ir prisiminimų metaforą. Paroda „Corrosio“, įkvėpta rūdijimo proceso, pabrėžia rūdijančių spalvų plokštumų simbolizmą, atspindintį laiko bei aplinkos poveikį. I. Šmitienė siekia sukelti įvairių emocijų spektrą ir skatinti žiūrovus gilintis į svarstymus apie tuos veiksnius, kurie yra lemiami žmonių gyvenimo kokybei bei tarpusavio santykių formavimuisi.

 

Grafikė savo darbuose gyvenimo koroziją atvaizduoja naudodama subtilius ir ekspresyvius elementus, tekstūras, įbrėžimus ir vizualinį triukšmą kaip metaforas, kurios simbolizuoja laiko, patirčių ir sunkumų poveikį žmogui bei jo santykiams, atskleidžiant gyvenimo iššūkius ir jų paliktus pėdsakus. „Melancholija, kuri pasižymi prarastimi, – rašo parodos autorė, – Juk kai prarandame tai, ko geidžiame, gedime. Cheminių reakcijų sūkury irstame lyg metalai. Vegetuojame lyg sielos korozijos būsenoje. Spalvingiausių geismų perpildyti – gyvename. Fantazijų apsupty tikimės nenusivilti, bet nebegalime. Šioje terpėje susidaro sąlygos baigtinei kūno ir sielos oksidacijai. Šioje būsenoje savęs klausiame jei simuliacijos tenkina, vaizdiniai gražūs ir viskas čia, tai kas anapus? Galbūt meno tikslas nebegali būti imanentinis? Gal nebegalime likti dabarties plotmėje, neužtenka, kad kūrinys lyg veidrodis reflektuotų tuos pačius vaizdinius. Taigi ardantis korozijos procesas sukuria naujus junginius, naujas sielos plotmes, kurias žmogus pajėgus pažinti sąveikaudamas su menu.“

 



Inga Šmitienė „Pasikėlusi“ iš ciklo „Vario grynuolės“, 91 × 70 cm, 2024 m.

Menininkės darbuose kūnų judėjimas ir jausmai yra vaizduojami sąmoningai iškraipyti, ištirpę arba suskaidyti į segmentus, kad sustiprintų korozijos pojūtį – taip efektyviai atspindima laiko transformacinė galia. Šis unikalus vaizdavimo būdas leidžia giliau perteikti žmogaus būties sąlygų kompleksiškumą: pažeidžiamumą ir kartu – nepaprastą atsparumą, prisitaikymą bei gebėjimą gyvenimo iššūkių ir korozijos akivaizdoje kurti prasmingus ryšius.

 

Inga Šmitienė gimė 1974 m. Klaipėdoje. 1998 m. Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės instituto Klaipėdos vizualinių komunikacijų katedroje įgijo bakalauro laipsnį (menų krypties vizualinių komunikacijų dizaino specialybė). 2000 m. ten pat įgijo magistro laipsnį (vizualinio dizaino specialybė). Nuo 2011 m. Klaipėdos A. Brako dailės mokykloje dėsto vaikams piešimą bei grafiką. Dalyvauja įvairiose bendrose dailės parodose Klaipėdoje, Kaune, Alytuje. Yra dalyvavusi tarptautiniuose konkursuose bei parodose Alytuje, Trakuose, Bulgarijoje, Lenkijoje. Lietuvos dailininkų sąjungos narė nuo 2021 m. Pagrindinė menininkės kūrybos raiška – grafinė plastika. Kūrėja dirba įvairiomis tradicinėmis technikomis (lino raižinys, monotipija, mišrias technikas) ir autorinėmis technikomis. Pastaruoju metu I. Šmitienė eksperimentuoja spaudai naudodama putų polistirolio pagrindą, taip išgaudama trapų grafinį vaizdą.


Teksto autorė – Rosana Lukauskaitė

 

Paroda veiks iki gegužės 4 d.

 

Organizatorius – LDS Klaipėdos skyrius.

Parodą koordinuoja Danguolė Ruškienė.

 

Paroda yra Lietuvos dailininkų sąjungos ir LDS Klaipėdos skyriaus kūrybinės programos dalis. Organizacijos strateginę veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

 

Klaipėdos galerijos darbo laikas: trečiadieniais–penktadieniais 12–19 val., šeštadieniais 11–16 val.

Valstybinių švenčių dienomis galerija nedirba.

 

Renginio metu bus fotografuojama ir filmuojama. Informuojame, kad dalyviai gali būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose, kurie skelbiami įvairiose medijos priemonėse renginio viešinimo tikslais.

 

Daugiau informacijos (žiniasklaidai):

Danguolė Ruškienė, el. p. klp.galerija@gmail.com, tel. +370 650 37370

Inga Šmitienė, el. p. inga.smitas@gmail.com, tel. +370 686 51288

bottom of page