top of page
Ieškoti

Kvietimas į plenero parodą ATRADIMAI'22 Anykščių rajone


Meno atradimai keliaujantiems po Lietuvą...


Įpusėjusi vasara ir aktyvus kultūrinis gyvenimas Lietuvos regionuose sudomina vis daugiau žmonių keliauti po neaplankytas šalies vietoves ir patirti naujus atradimus. Vienas tokių – Troškūnai. Tai Anykščių rajone, XVII amžiuje įkurtas miestelis, nuolat stebinantis kiekvieną atvykusį ne tik savo architektūriniu lobynu, bet ir meno renginių gausa.

Birželio 30 – liepos 10 dienomis Troškūnų Švč. Trejybės bažnyčios ir vienuolyno ansamblyje vyksta jau tradicija tapęs trečiasis dailininkų pleneras „Atradimai’22”, kuriame susirinko vienuolika žymių Lietuvos dailininkų bei svečias iš Latvijos.

“Šiais metais tapytojų ir grafikų pusiausvyra yra. Pleneras įgauna truputį kitokį atspalvį nei ankstesniais metais. Bet mes patys dar nelabai žinom ką liepos 10 dieną atidaromos mūsų darbų parodos lankytojai pamatys, kaip atrodys visuma, kai bus iškabinti visi darbai. Visuma visai kitus dalykus atskleidžia.“ – sako plenero kuratorius ir dailininkas Gintaras Zubrys.

„Kiek vyko plenerų, kiek čia dalyvavo dailininkų, tiek rakursų pamatys lankytojai. Kažkokiais vis skirtingais kampais menininkai bando į Troškūnus pažiūrėti. Yra tie, kurie kuria abstrakcijas, veikiami emocijų. Jei emocija gera, padaro menininkai puikius darbus. Aš, pavyzdžiui, pernai įkliuvau į ansamblio tvorą ir niekaip jos nepaleidžiu. Tyrinėju, ką geometrinės figūros gali pasakyti, keičiu spalvą, galvoju, gal tada ta tvora pradės kalbėti? Pernai tai buvo toks realistinis mano darbas, dabar jau tyrinėju toliau. Jeigu filosofiškai žiūrint, visa ši teritorija aptverta tvora. Ji turi reikšmę. Gal tai Dievo ir žmogaus riba. Ar mes sugebėsim ją peržengti? Ar mus traukia ta tvora, ar netraukia? Svarbi ritmika. Ta ritmika iškart kuria paveiksle muziką, žiūriu kaip sužaidžia formos, koks skambesys gaunasi. Keičiu spalvą, vėl kita muzika skamba“ – apie savo kūrybiniais procesus kalbėjo tapytojas Arturas Savickas.

Per dešimt kūrybinio darbo dienų, menininkams gimė virš penkiasdešimt meno darbų. Lankytojai kviečiami susipažinti su dailininkų Gintaro Zubrio, Aušros Kleizaitės, Arvydo Kašausko, Arturo Savicko, Žydrūno Šlajaus, Martins Krumins ( Latvija), Jovitos Varkulevičienės, Agnės Leškauskienės, Daivos Šlajienės, Gražvydos Andrijauskaitės ir Gretos Duobienės tapybos bei grafikos darbais. Tapybos ir grafikos darbų paroda bus eksponuojama iki rugsėjo.


Organizatorių informacija

bottom of page