top of page
Ieškoti

Lietuvos menininkai projekte „Common Ground“ Islandijoje


Lietuvos menininkų grupė ir Lietuvos garbės konsulė Islandijoje Inga Minelgaitė.


Marija Griniuk


2021 m. gruodžio 1–15 d. Lietuvos menininkų grupė, kurią sudarė Tomas Andrijauskas, Andrius Grigalaitis, Marija Griniuk, Solveiga Gutautė, Živilė Minkutė ir Julija Pociūtė, kartu su ekologijos mokslininku Justu Kažiu dalyvavo tarptautiniame projekte „Common Ground“ SIM rezidencijoje Reikjavike (Islandijoje). „Common Ground“ suvienijo Lietuvos, Lenkijos ir Islandijos menininkus ir mokslininkus meniniam tyrimui, apimančiam sienų kirtimo, imigracijos, daugiakultūriškumo ir pliuriversalumo temas. Menininkai savo individualiais ir kolektyviniais kūrybiniais projektais, parengtais buvimo rezidencijoje metu, siekė atskleisti, kaip dviejų savaičių patirtis nepažįstamoje aplinkoje gali paveikti jų meninius rezultatus. Menininkai savo kūrybos procese taikė įvairias metodologijas – nuo autoetnografinių paieškų iki meno kaip aktyvizmo, kur buvo vizualiai integruojamos temos, pvz., pabėgėlių krizė Baltarusijos ir Lenkijos bei Baltarusijos ir Lietuvos pasienyje. Kai kurie menininkai domėjosi vietiniu Islandijos kraštovaizdžiu ir kūno bei kultūros ryšiais su juo.


Man, kaip šio straipsnio autorei ir projekto dalyvei, autoetnografija ir refleksyvumas buvo labai svarbūs. Šie įrankiai leido suprasti mano, kaip menininkės, dirbančios įvairiose šalyse, bendravimą su skirtingomis kultūromis ir bendruomenėmis. Šio autoetnografinio tyrimo proceso vizualus rezultatas buvo aštuonių paveikslų serija, pavadinta „Refleksyvi tapyba kaip „Common Ground“ dokumentacija“.


Marijos Griniuk paveikslų serija


Tomas Andrijauskas praplėtė savo permedijuotu vaizdo archyvu paremtą projektą, įtraukdamas naujų abstrakčių Islandijos gamtos elementų vaizdų. Jis pasinėrė į patirtį ir ją pavertė vaizdiniu pasakojimu.


Tomo Andrijausko instaliacija


Andrius Grigalaitis gilinosi į panašumus bei kontrastus, susiejusius su Lietuvos ir Islandijos peizažais, išplėtodamas juos į performatyvią erdvę, integruojančią scenografijos elementus, suteikiančią tartum apsilankymo svetainės kambaryje patirtį. Jis kiekvieną lankytoją pakvietė atsisėsti į pledu užklotą fotelį ir taip įeiti į vizualinį monochrominių vaizdų naratyvą, persipynusį su architektūrine aplinka. Projektas integruoja patirties pliurivesalumą kaip raktą į žiūrovo santykį su meno kūriniu.


Andriaus Grigalaičio instaliacija


Solveiga Gutautė vienu metu pasinėrė į kelis projektus, todėl ji galėjo patirti kūrybinio proceso dinamiką. Šios menininkės projektai įtraukė didelio formato tapybos darbą ir du dalyvaujamuosius projektus. Vienas iš jos projektų buvo sutelktas į žmogaus kūną ir fizinius žmonių susitikimų bei bendravimo pėdsakus, kuriuos reprezentavo plaukų pavyzdžiai, kuriuos ji surinko per kiekvieną bendravimą su grupės menininkais. Kitas projektas buvo susijęs su duonos kepimo tradicija.


Soveiga Gutautė šalia savo kūrinio


Živilė Minkutė sukūrė jausmingą judesiais grįstą vizualinį Islandijos kraštovaizdžio pasakojimą, kurio rezultatas – ekspresyvus mozaikiškas, didelio mastelio anglimi pieštas piešinys, kuris parodos erdvėje buvo integruotas į architektūrą instaliacijos formatu „Žmonių žemė“.


Živilė Minkutė šalia savo kūrinio


Julijos Pociūtės projektas apėmė dalyvių pasivaikščiojimą gamtoje prie ugnikalnio Geldingadaliro slėnyje. Šio pasivaikščiojimo rezultatas buvo individualaus kūno bei sąmonės santykio ir ryšio su organiniais gamtos objektais atsekimas. Tyrimo rezultatas buvo pristatytas monochrominės fotografijos formatu. Jame buvo pavaizduotas individualus dalyvių naratyvas per vaizdus ir tekstus.


Julija Pociūtė šalia savo kūrinio su Lietuvos garbės konsule Islandijoje Inga Minelgaite


Intensyvi dialoginė patirtis, apimanti visus grupės menininkus ir jų bendravimą su vietiniais menininkais Reikjavike ir dirbant SIM rezidencijoje, baigėsi „Common Ground“ paroda, kuri buvo atidaryta gruodžio 11 d. SIM rezidencijoje, KORPÚLFSSTAÐIR Reikjavike. Projekto atidarymo dieną menininkus pasveikino ir Lietuvos garbės konsulė Islandijoje Inga Minelgaitė. Ji pateikė teigiamų atsiliepimų apie visą parodą ir individualų menininkų indėlį. Paroda bus eksponuojama iki sausio vidurio.



bottom of page