top of page
Ieškoti

Marijampolėje atidaroma paroda „Perskeltas meno pasaulis. Viktoras Petravičius ir Zenonas Varnauskas


2022 m. lapkričio 25 d., penktadienį, 16.00 val. Marijampolės Beatričės Kleizaitės-Vasaris menų galerijoje (Meilės Lukšienės švietimo centras, P. Butlerienės g. 3, Marijampolė) atidaroma dviejų menininkų, dėstytojo ir studento – Viktoro Petravičiaus (1906-1989) ir Zenono Varnausko (1923-2010) paroda. Eksponuojami Viktoro Petravičiaus kūriniai priklauso Beatričės Kleizaitės-Vasaris menų galerijai, o Zenono Varnausko kūriniai atkeliavo iš Kauno, juos paskolino dailininko žmona, tekstilininkė Aldona Tamošaitytė-Varnauskienė, rūpestingai sauganti šio menininko palikimą.


Garsaus lietuvių dailininko Viktoro Petravičiaus ir dar studento Zenono Varnausko keliai susikirto Kauno meno mokykloje tolimais 1940 m. Viktoras Petravičius buvo Zenono Varnausko dėstytojas, daręs jam didžiulį įspūdį kaip menininkas, savo grafikoje atskleidęs lietuvių tautos dvasią. 1944 m. juos abu visam laikui išskyrė II pasaulinis karas. Viktoras Petravičius gyveno Austrijoje, Vokietijoje, paskui persikėlė į JAV, ten kūrė grafiką, skulptūrą ir dalyvaudavo parodose. Zenonas Varnauskas liko sovietinėje Lietuvoje, dirbo kūrybinį ir pedagoginį darbą Kaune. 1959 m. jam pavyko atkurti Kaune aukštąsias dailės studijas, Maskvos sprendimu panaikintas 1950 metais. Zenono Varnausko su keliais bendražygiais atidarytas Vilniaus dailės instituto vakarinis skyrius vėliau išaugo į Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultetą.


Viktoras Petravičius – centrinė XX amžiaus Lietuvos grafikos figūra, jis spinduliavo savo įtaką savo amžininkams ir jaunimui Lietuvoje ir užsienyje. Dar jaunystėje, 1937 metais vykusioje pasaulinėje Paryžiaus parodoje jis buvo apdovanotas Didžiuoju prizu už lietuvių liaudies pasakų apipavidalinimą ir iliustracijas. Kauno meno mokykloje, į kurią 1940 metais įstojo Zenonas Varnauskas, Petravičius dėstė grafiką ir tekstilę. Viktoro Petravičiaus asmenybė žavėjo studentą Zenoną Varnauską. Jis rėmėsi dėstytojo įdiegtais kūrybos principais, net sovietmečiu nevengė kalbėti apie Viktoro Petravičiaus asmenybę ir nuopelnus Lietuvos menui.


Zenonas Varnauskas studijas baigė 1947 metais ir tapo pirmuoju diplomuotu Lietuvos tekstilininku. Apie dvidešimt metų jis kūrė tekstilinius darbus, bet taip pat visada mėgo tapyti guašo technika. Pirmojoje personalinėje parodoje (1972) Zenonas Varnauskas pristatė jau ne tekstilės, bet tapybos darbus – peizažus ir portretus. Visa vėlesnioji Zenono Varnausko kūryba ir yra tapyba. Ji apima dvi temas, jungiasi į du visą gyvenimą tęstus ciklus – tai „Motina ir vaikas“ bei „Nemuno krašto žmonės“. Juose – paprastų Lietuvos žmonių veidai, gili XX amžiaus mažojo žmogaus jausmų ir minčių atsklanda.


Parodos atidaryme mielai sutiko dalyvauti dailininko Zenono Varnausko žmona Aldona Tamošaitytė-Varnauskienė, kilusi iš Sūduvos krašto.


Paroda veiks iki 2023 m. sausio 22 d.


Parodos kuratorė Rasa Žukienė


Parodos organizatoriai: Marijampolės Meilės Lukšienės švietimo centras, Beatričės Kleizaitės-Vasaris menų galerija, Aldona Tamošaitytė-Varnauskienė


Informaciją teikia: Nina Fiodorova, tel. Nr. +37065284127

bottom of page