top of page
Ieškoti

Paroda „Kaligrafijos meno erdvės“


Paroda veikia 2022 03 11 – 06 01 Gariūnų verslo ir kultūros parke (Gariūnų g. 70, Vilnius), I įėjimas, pirmame aukšte prie fontano ir antrame aukšte prie koncertų salės.


Po labai sėkmingos puikius atsiliepimus gavusios pirmosios, vykusios K.Varnelio namuose-muziejuje 2019 m., surengta ANTROJI NACIONALINĖ LIETUVOS KALIGRAFIJOS PARODA, kurioje pristatoma Lietuvos kaligrafija nuo klasikinės (šiuo atveju „klasikinė“ reiškia pagarbą tradicijai, gilias istorines žinias, idealios formos paieškas bei harmonijos siekį) iki Rytų Azijos tradicijos, dažniausiai turtingų kinų kaligrafijos tradicijų ir ypač japoniškos zenga krypties kaligrafijos – intymesnės ir abstraktesnės, ne raidžių, o meninių vaizdinių kalbos, kurioje estetiniai principai susipina su abstrakčios tapybos tušu elementais.


Kaligrafija Lietuvoje turi gilias ir gyvybingas tradicijas. Ji yra svarbi Lietuvos kultūrinio gyvenimo dalis ir pastaraisiais dešimtmečiais tampa vis populiaresnė. Juolab kad šiandien, atsiradus naujoms informacinėms technologijoms, aktyviai jai sąveikaujant su turtingomis Rytų tautų kaligrafijos tradicijomis, keičiasi šrifto ir kaligrafijos pobūdis, o teksto įskaitomumas tampa antraeiliu ar net nebūtinu dalyku, vis labiau imamas vertinti kaligrafijos meno estetinis grožis, jo poveikis dvasiniam žmogaus tobulėjimui, autoriaus ir žiūrovo estetinės pajautos ugdymui.


Šios parodos tikslas – atspindėti pagrindines dabartines Lietuvos ir pasaulinės kaligrafijos raidos tendencijas, atskleisti jos formų, stilių įvairovę, didinti žinomumą ir prieinamumą, ugdyti visuomenės sampratą apie kaligrafiją, telkti profesionalius dailininkus bei skatinti reikštis šioje intymiausioje vaizduojamojo meno srityje.


Daliutė Ivanauskaitė


Organizacinis komitetas: garbės pirmininkas – akad. A.Andrijauskas,

pirmininkas – prof. A.Gurskas.

Nariai – Bronius Leonavičius, Inga Laužonytė, Daliutė Ivanauskaitė, Mindaugas Petrulis, Donata Porvaneckaitė.

Kuratorės: Daliutė Ivanauskaitė, Inga Laužonytė


Darbo laikas:

Antradienį – penktadienį 5.30-14.00

Šeštadienį – sekmadienį 5.30-16.00

Pirmadienį – nedirba.



bottom of page