top of page
Ieškoti

„Saga apie Lietuvą“

Tarpdisciplininio meno projektas „Saga apie Lietuvą“ tyrinėja bene aktualiausią šiandienos Lietuvos problemą - gyventojų emigraciją. Pagrindinė komunikacijos priemone šiame meniniame projekte tapo saga. Per paprastą sagą siekiu įtvirtinti universalų pasakojimą. Projekto tikslas - iškelti sau bei visuomenei Lietuvos piliečių emigracijos klausimą, įvairiomis meninės raiškos priemonėmis paanalizuoti minėtą problemą ir paskatinti visuomenę diskusijai.



Šis tarpdisciplininis projektas, tai pasakojimas - saga apie mus – Lietuvos gyventojus ir pasaulio lietuvius. Tai mūsų šaukinys, raginantis grįžti emigrantus namo.


Norėdami įgyvendinti savo kūrybinį sumanymą socialiniuose tinkluose paskelbėme sagų rinkimo akciją. Į akciją įsijungė tūkstančiai žmonių iš įvairiausių Lietuvos miestų, miestelių, kaimų ir vienkiemių. Jie, norėdami tapti neabejingais šio projekto dalyviais rinko, vežė, nešė, siuntė sagas. Atsiliepė ir Lenkijos, Latvijos, Baltarusijos, Vokietijos, Australijos, JAV, Anglijos, Škotijos, Kanados, Australijos lietuviai, atsiuntę tūkstančius įdomių sagų, tarp kurių buvo istorinės garsių asmenybių sagos bei jų aprašymai.


Projektui surinkome 1 milijoną 500 tūkstančių sagų, iš kurių ant darbo drabužių sukurta meninė instaliacija "Saga - žmogus". Meniškai transformuoti darbo drabužiai, simbolizuojantys darbingą Lietuvą ir emigrantų šeimose gimusių kūdikių drabužėliai, taip pat siuvinėti sagomis, įprasmina ne tik viešų ir privačių erdvių dialogą ar konfliktą, bet kalba apie istorinį, kultūrinį ir socialinį palikimą.


Čia nėra nereikšmingų detalių. Kiekvienam prisilietusiam prie šio pasakojimo leidžiama pasijusti tos istorijos subjektyvaus ir asmeninio patyrimo dalimi. Per milijonas sagų – tiek Lietuvos gyventojų nepriklausomybės laikotarpiu paliko savo šalį. Surinktas sagas prie darbo drabužių kantriai ir ilgai siuvo Trakų rajono neįgalieji, tie, kurie liko tėvynėje, nes likimas taip lėmė, negalia prikaustė ir neleido emigruoti. Siuvo sagas lyg verdami rožančių, lyg maldą kalbėdami už kiekvieną žmogų. Saga – žmogus, saga – žmogus... Prie meninių objektų sukūrimo prisidėjo ir moksleiviai.


Instaliaciją papildo šios idėjos autorės, menininkės, LDS narės Lilijos Valatkienės ir dailininko Vlado Merečinsko sukurtas emigracijos žemėlapis iš sagų ir unikalus rašytojos Žemaitės portretas.


Paroda „Saga apie Lietuvą“ Dovilų (Klaipėdos raj.) etninės kultūros centro kvietimu veiks iki rugsėjo 22 dienos.


Parodų salėje iš sagų suformuota 20 kvadratinių metrų sala. Šio performanso tikslas – pasėmus rieškučiomis sagas - pajusti, suskaičiuoti ir įsivaizduoti emigracijos skaičius, kurie po tokio veiksmo ir diskusijų nebeatrodys vien plika statistika. Edukaciją „Lietuviais esame mes gimę“ veda Globalios Lietuvos apdovanojimų laureatas – „Už sugrįžimą pokyčiams regionuose ir lietuvybės saugojimą kultūriniais pasakojimais“, žurnalistas, kultūrologas Vytautas Jonas Juška.

Netradicinių meninių raiškų fone taip pat demonstruojama žurnalistės, dailininkės Lilijos Valatkienės meninių fotografijų ir tapybos paroda „Neparadinė Lietuva“. Šioje kelionėje galima pajusti pulsuojančią melancholiją, susikaupusį liūdesį, sielos skausmą, pridengtą gamtos triumfu.


Parodos fotodokumentacija


Organizatorių informacija

bottom of page