top of page
Ieškoti

Solveigos Gutautės tapybos paroda QUANTUM


Balandžio 26 d. 18 val. LDS projektų erdvėje (Vokiečių g. 4, Vilnius) vyks Solveigos Gutautės personalinės tapybos parodos „Quantum“ atidarymas.


2020-2023 m. sukurtas Solveigos Gutautės darbų ciklas primena žiūrovams, jog abstraktusis menas nuo XX a. pradžios buvo ir tebėra gryniausia kūrybinė raiška, kuri nėra pavaldi laikui, geba perteikti emocijas ir idėjas tik per formas, spalvas ir tekstūras. Savo ruožtu, pavadinimas QUANTUM (galima teigti, jog tai - mažiausias kintantis fizikinio reiškinio vienetas) čia nurodo ne abstraktų matematinį mąstymą, bet suponuoja amžiną ir dinamišką dangaus bei žemės sąjungą.


Šioje ekspozicijoje rodomose skirtingų - ryškių ir dulsvų - spalvų drobėse gaivus švytėjimas pereina į juodos žemės atspalvius. Taip sukuriamas gilumo ir lėtumo pojūtis, kuris įtraukia ir skatina apmąstyti biologinio žvilgsnio ir nežemiškos erdvės santykį. Tamsiame nakties danguje švyti dangaus kūnai; bet galbūt taip matomas gilus miško ežeras, paskandinęs žvaigždes tamsią naktį? Kai kuriuose darbuose, atvirkščiai, mėgaujamasi ne tamsa, o šviesos tūriais ir atmosferos toliais. Kaip bežiūrėsi, akivaizdu, kad menininkei įtakos turėjo vasaros tapybos plenerų patirtis, kuri leido užmegzti gilų ir prasmingą ryšį su gyvąja aplinka. Žvelgdami į drobes pajuntame, kad kūrėją domina mus supančios gamtos reiškinių metafizika, bet taip pat ir šalto, netgi baugaus kosmoso ryšys su trapia žmogaus egzistencija.


Dr. Skaidra Trilupaitytė



Solveiga Gutautė (g. 1978) – menininkė gyvenanti ir kurianti Vilniuje. Vilniaus dailės akademijoje baigė Keramikos bakalauro ir magistrantūros studijas. Nuo 2000 m. aktyviai dalyvauja parodose Lietuvoje ir užsienyje, organizuoja kultūrinius projektus. Nuo 2018 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narė.





Paroda veiks iki gegužės 19 d.







LDS informacija

bottom of page