top of page
Ieškoti

Tadas Gindrėnas | APLINKA


Tadas Gindrėnas. Galvoje. 2021. Linoraižinys

2022 m. birželio 10–25 dienomis Vilniaus grafikos meno centro galerijoje „Kairė-dešinė“ veiks Tado Gindrėno kūrybos paroda Aplinka.


Atidarymas 2022 m. birželio 10 d., 18–20 val.


Naujausias Tado Gindrėno grafikos raižinių ciklas skirtas atskleisti žmogaus savijautai mieste – santykiui su architektūra, sąlyčiui su medžiais, su augmenija, su saulėtekiais ir saulėlydžiais, net su smogu, retsykiais apgaubiančiu miestą tiršta migla. Miestas nepaliaujamai plečiasi – statomi nauji gyvenamieji būstai, konstruojamos viešosios erdvės, o gamta palaipsniui išstumiama. Ar jos pasigendame? Kaip toji pirmapradės aplinkos (gamtos) prarastis pasireiškia žmonių kasdienybėje?


Šis kūrinių ciklas ne tiek ekologinis, kiek antropologinis. Menininkas analizuoja įvairias būsenas, pri(si)mindamas, kad mes irgi esame gamtos dalis. Dabar, kai vaikštome su kaukėmis, miestas irgi lyg užsidėjęs kaukę – atrodo atšiaurus, svetimas, bet jį ir mus sušildo natūralus gamtos dvelksmas. Autorius teigia plastinėmis priemonėmis siekiantis atskleisti šviesą ir šešėlius, perteikti, „kaip baugiai tyli gamta nepaliaujamame miesto triukšme“, parodyti miesto užspaustos gamtos įvaizdžius, atsispindinčius miestiečių akyse, jų veiduose.


Tadas Gindrėnas (g. 1979) baigė grafikos studijas Vilniaus dailės akademijoje (2000–2008). Surengė asmeninių ekspozicijų Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Panevėžyje, dalyvauja Lietuvoje ir svetur rengiamose parodose. Menininkas savo kūryboje remiasi tradicine lino raižinio technika, kuri netrukdo išraiškingai žaisti populiariosios kultūros elementais. Gindrėnas pasitelkia socialinio miestovaizdžio temą, jį domina urbanistinės kultūros atspindys žmonėse, siekis atskleisti žmogaus mieste ir miesto žmoguje tarpusavio sąveiką.


Organizatorius Vilniaus grafikos meno centras

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga


* Paroda yra kultūros ir meno festivalio „Kultūros naktis” dalis


Informacija +370 5 261 1995, graphic.lt

Darbo laikas II–V 11–18 val., VI 11–15 val.

bottom of page