top of page
Ieškoti

Tarptautinio kaulinio porceliano simpoziumo paroda PORCELIANO MIESTAS


Rugsėjo 29 d. Kauno centriniame pašte (Laisvės al. 102) atidaroma tarptautinio kaulinio porceliano simpoziumo paroda PORCELIANO MIESTAS.


Tarptautinio kaulinio porceliano simpoziumas, vykdomas jau XXI-ąjį kartą, šiemet pristatomas kaip „Kaunas 2022 - Europos kultūros sostinė“ programos dalis. Parodą sudaro dvi dalys: viena - tai simpoziume dalyvavusių tarptautinių menininkų sukurti porceliano meno kūriniai specialiai šiai parodai, kita skirta Kauno porceliano istorijai. Pagrindinė parodos tema - „Porceliano miestas“ kvietė menininkus reflektuoti post industrinio keramikos meno ir dizaino temose, ieškoti ryšio su Kauno miesto porceliano paveldu.

Šių metų kaulinio porceliano simpoziumo dalyviai - tai ir keramikos srityje pasaulyje gerai žinomi ir tarpdisciplininiai menininkai: Monika Patuszynska (Lenkija), Alison Safford (JAV), Janina Myronova (Lenkija/ Ukraina), Sabrina Basten (Vokietija), Jurgita Jasinskaitė (Lietuva), Ming-Miao Ko (Belgija), Jānis Kupčs (Latvija), Viktoria Maroti (Vengrija), fotomenininkas ir dizaineris Liudas Parulskis (Lietuva). Visi šie autoriai, pasižymintys eksperimentine, tarpdisciplinine raiška, turėjo ne tik išmokti dirbti su kauliniu porcelianu, bet ir susipažinti su Kauno kontekstu, įvietinti savo kūrybą.

Parodą lydinti teminė ekspozicija apžvelgia Kauno porceliano istoriją, Jiesios masinę produkciją ir mažo tiražo dizaino pavyzdžius, „Idėjos“ simpoziumų metu kurtus darbus, naudojantis gamyklos formomis, Kauno dailės instituto keramikos ir porceliano katedros sukurtus servizų projektus. Parodoje pristatomas trumpas fabriko klestėjimo laikotarpis nuo 1978 m., kai pradėti gaminti pirmieji kaulinio porceliano indai iki 2006 m. fabriko bankroto.

Edukacines ekskursijas ves dr. Ieva Bertašiūtė Grosbaha, menininkė, keramikė, jau daug metų dirbanti ir besigilinanti į kaulinio porceliano ypatybes. Jų metu bus galima susipažinti su rugpjūčio mėnesį VDA Kauno fakultete vykusio simpoziumo metu sukurtais darbais, kaulinio porceliano medžiagos savybėmis, tačiau ir patiems prisiliesti prie minkštos, lipnios medžiagos. Ši meždiaga sudėtingų technologinių virsmų metu pasikeičia, tapdama ypatingai balta, peršviečiama ir tvirta - tai kaulinio porceliano savybės, dėl kurių iš jo ne tik gaminami indai, tačiau ji pasirenkama ir menininkų, kurie bandymų, ieškojimų pagalba permąsto, iš naujo atranda, o kartais ir apverčia medžiagos savybes, suteikdami jai naują vertę.

Simpoziumo ir parodos "Porceliano miestas" vyr. kuratorius doc. Remigijus Sederevičius; Kaulinio porceliano dizainas Lietuvoje - „Jiesia“ tyrimas - kuratorius dr. Rokas Dovydėnas, simpoziumo veiklų kuratorius Maris Grosbahs, edukacinės veiklos kuratorė dr. Ieva Bertašiūtė Grosbaha, projekto vadovė Giedrė Petkevičiūtė.


Parodos atidarymas Rugsėjo 29 d. 18:00 val. Paroda veiks iki spalio 22 d.


Projektą organizuoja Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultetas, projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir projekto partneris - Kaunas Europos kultūros sostinė 2022.

bottom of page