top of page
Ieškoti

Viktoras Paukštelis. Chromatika. Tapyba. 2020-2023


Maloniai kviečiame į parodos Viktoras Paukštelis. Chromatika. Tapyba. 2020-2023 atidarymą šių metų vasario 15 dieną, trečiadienį, Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje Kaune.

Paroda skirta muzikos ir tapybos sąsajoms. Ši tema Vakarų Europos tapybos istorijoje turi senas tradicijas ir skirtingais laikotarpiais buvo vis kitaip interpretuojama. Siekdami tapybos ir muzikos sintezės, spalvų ir garsų dialogo aistringai ieškojo M. K. Čiurlionis ir jo amžininkai, P. Mondrianas geometriniuose abstrakčiuose, M. Beckmannas ekspresionistiniuose figūriniuose paveiksluose inspiracijų sėmėsi laisvai improvizuodami džiazo ritmais.

Skirtingai nuo daugumos šių dienų menininkų, puoselėjančių dvigubą talentą ar jaučiančių aistrą tiek muzikai, tiek dailei, Viktoras Paukštelis neieško jų sintezės, netyrinėja garsinės spalvų prigimties. Jam muzika pirmiausia svarbi kaip paveikslų motyvas, neatsiejamas ne tik nuo jo biografijos, bet ir nuo jo kaip tapytojo kūrybos koncepcijos. Menininkas kilęs iš giminės, kurios jau kelios kartos muzikuoja, įvairiapusiškai plėtoja kompozitoriaus, muzikanto ir klausytojo temas. Kaip pianistas, atliekantis klasikinę muziką, V. Paukštelis lengvai užmezga dialogą su šiais motyvais sukurtais praeities meistrų kūriniais, bet kartu ir kritiškai klausia, kiek tradicinis portreto žanras ar alegorinis paveikslas šiandien dar gali egzistuoti.

Parodos atidarymas vasario 15 dieną 17 val. prasideda Viktoro Paukštelio fortepiono koncertu.

Paroda veiks iki birželio 4 dienos.

Parodos kuratorė Raminta Jurėnaitė

bottom of page