top of page
Ieškoti

Vilijos Balčiūnienės akmens masės skulptūrų paroda „Laikas + Jausmas = Būsena“


LDS Šiaulių skyriaus galerijoje S■IN (Aušros al. 41, Šiauliai) gruodžio 17 d. 17 val. Atidaroma Vilijos Balčiūnienės akmens masės skulptūrų paroda „Laikas + Jausmas = Būsena“. Ekspozicija veiks iki 2022 m. sausio 14 d. Susitikimai su autore vyks gruodžio 17 d. ir sausio 14 d. 17-19 valandomis.


Keramikė Vilija Balčiūnienė į antrus metus besitesiančią pandeminę situaciją žvelgia per jausmų prizmę, suteikdama jiems išskirtines formas. Kūrybiniai ieškojimai perėjo į giluminį savos būsenos pajautimą, aštresnius būties suvokimo pojūčius, autorė nuo pradinio išorinio taško nuėjo į vidinį gylį. Jos skulptūras lydi tekstai, tarsi nuorodos į jausmų žemėlapius. Būsenos įgavo formas. Autorė džiaugiasi kiekviena proga, kai sudaro galimybę žiūrovui apžiūrinėti kiekvieną skulptūrą ir stebėti, kaip jos kinta nuo žiūrėjimo kampo, kokius šešėlius meta ir kaip jie žaidžia galerijos erdvėse.


Vilijos Balčiūnienės akmens masės skulptūrų serija „Laikas + Jausmas = Būsena“ – tai archeologinis jausmų kasinėjimas pandeminės eros metu, kai noromis nenoromis iš gelmių vis išlenda skvarbesni jausmai ir emocijos. Laikas ir patiriamas Jausmas kuria mūsų vidinę Būseną. Koks yra laikas, galbūt jaučiame panašiai, bet jausmus patiriame skirtingai, ir tik mes patys juos galime apibūdinti, aprašyti. Vilija renkasi tai išreikšti forma, vedama minties, kad nėra gero ar blogo jausmo, o tik išskirtinė to momento būsena.


Autorė sako, kad mūsų jausmai tai – viduje esantys gyviai. Kiekvieni jausmai yra kintantys, subjektyvūs, kaip ir debesys, kuriuos žmonės regi danguje išvysdami visiškai skirtingus dalykus. Tikriausiai, įsisukus į jausmų pasaulį, iki begalybės būtų galima tęsti šį ciklą, bet kažkada reikia sustoti, nes Vilija nerimauja dėl galimos monotonijos ar žiūrovo nuovargio. Tik atsiribojusi nuo užfiksuotų jausmų autorė neslepia, kad taip norėjusi išsisakyti, atsiverti ir pasidalyti naujai atrasta realybe, kuomet pati akmens masės plastika atskleidžia kūrėją.


Suradusi save, autorė leidžia sau būti atvira ir neria į jausmų išprovokuotų formų vidų, sklėsti jų spuoguotais šonais ar atsispindėti veidrodiniuose paviršiuose. Parodoje „Laikas + Jausmas = Būsena“ keletas eksponuojamų skulptūrų paliktos be neapibrėžtų, neįvardytų jausmų. Tai provokuojančios autorės žinutės žiūrovui pačiam identifikuoti ten paslėptus jausmus, juos pajusti ir įvardinti.

Galerijos S■IN informacija

Parodą remia Lietuvos dailininkų sąjunga

Paroda lankoma laikantis Lietuvos sveikatos ministerijos reikalavimų.

bottom of page