top of page
Ieškoti

Violeta Laužonytė | „Šalia tylos. PA likti“



© Violeta Laužonytė. Nežinomas

Gegužės 14 d., antradienį, 18 val. Lietuvos dailininkų sąjungos projektų erdvėje (Vokiečių g. 2, Vilnius) atidaroma Violetos Laužonytės personalinė paroda „Šalia tylos. PA likti“.


Paroda veikia gegužės 9-31 d.


Kai mes vaikštome skubėdami, paliekame nerimo ir liūdesio ženklą žemėje. Turime vaikščioti taip, kad paliktume ramybę ir taiką.


Budistų vienuolis Thich Nhat Hanhas                  

 

 

Parodos kūriniai kviečia sustoti, pabūti, likti ir palikti. Atsiribojimo, pauzės tylos ir atitolimo tema plėtojama kviečiant žiūrovą dalyviu – pamatyti piešinį, o kitą akimirką kūrinį suvynioti, užversti ir paleisti.


Paroda įtraukia žiūrovą į veiksmą – ne tik pasigrožėti surūdijusių vinių ir sutrūkusių karolių  „paveikslais“, bet ir paleisti į Visatą įkalintus piešinius, slapta (ne)perskaityti susiūtus, prieš 2–ąjį pasaulinį karą krikštamotei rašytus mylimojo ir artimųjų laiškus. Likti šalia tylos.


Kūriniuose pasitelkiamos ir seniai užmirštos ir vėl iš naujo atrastos medijos, aplinkoje randami daiktai, pasitelkiamos natūraliosios gamtos technologijos – nežinomo gyvūno sukurtas lizdas, vabzdžių derva.


Parodos eksponatais tapo ir dešimtmečius išgulėję švitrinio popieriaus stačiakampiai, kuriuos naudodama menininkė gludino ribą tarp pramoninio grubumo ir kontrastuojančio kriauklių spindesio.


Vienas iš natūraliai aplinkos patobulintų objektų – ilgai išgulėjusi sulankstyta atraiža, atverianti nežinia kaip ant jos patekusius saulės pėdsakus – Visatos laišką, papildytą siuvinėjimu.


Lėta vaizdo projekcija Palikti,  trunkanti beveik 15 m., kviečia trumpam sustoti ir pasimatyti su savimi. Vienas pirmųjų kadrų, kurį pamato žiūrovas –  kelio vaizdas su  Stop ženklu, kuris kartojasi tam tikrais intervalais. Maža kamera įvairiais metų laikais nufilmuotos pakrantės su vėjo žarstomu smėliu ar raibuliuojantis ir sustingęs vanduo su neaiškios paskirties objektais papildomi nežemiškais Neptūno, Veneros, Merkurijaus, Plutono, Marso ir kt. garsais. Įrašai paimti iš NASA duomenų bazės.


Neskubus videopasakojimas kuriamas skaitmeninėmis priemonėmis, kurios dažniausiai naudojamos veiksmo greitinimo tikslais. Dėl stingdančio objektyvo žvilgsnio, atšiaurūs vaizdai, pripildyti Visatos garsų, asocijuojasi su neapgyvendintomis tuščiomis kosmoso vietomis, apie kurias nuolat svajoja žmonija, ir egzistenciniu jų ilgesiu, sumišusiu su malonumu ir baime. Garsų ir žemės vaizdų sinchronizacija suteikia lėtą malonumą įsiklausyti ir įsižiūrėti, atliepia amžiną norą atsidurti ateityje ir tuo pačiu jį kvestionuoja ir siūlo susigrąžinti klajojantį protą (ir laimę, kuri yra čia ir dabar). 


Daugiau informacijos el. paštu violetalauzone@gmail.com , +37068727521


Saulė Mažeikaitė Teiberė


Paroda veiks iki gegužės 31 d.


LDS informacija


bottom of page