top of page
Ieškoti

Virginija Kalinauskaitė. Kas yra ekslibrisas?




Grafikė, Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos dėstytoja Virginija Kalinauskaitė ekslibrisais susidomėjo apie 1974–1975 m. mokydamasi M. K. Čiurlionio menų mokykloje. Pirmąjį ekslibrisą ją paskatino sukurti dailininkai Vincas Kisarauskas ir Valentinas Antanavičius. Matydama, kaip šie menininkai bendrose dirbtuvėse spausdina savo ekslibrisus, V. Kalinauskaitė panoro pati išbandyti šį žanrą. Pirmuosius savo ekslibrisus, skirtus draugams, ji sukūrė dar mokyklos metais. Apie 1980 m. grafikė ekslibrisus, kaip atminimo dovanas, kūrė ir dovanojo literatams iš Sankt Peterburgo. Rašytojams ši kūrybos forma buvo suprantama kaip knygų kultūros dalis.


Pačiai V. Kalinauskaitei ekslibrisas yra patrauklus kaip proginė, taikomoji grafikos meno rūšis. Grafikė nesiekia stiliaus ar raiškos ypatumų, jai svarbiau, kad kūrinys būtų pritaikomas ir suprantamas žmonėms.


Daugiau informacijos apie autorės knygos ženklų kūrybą ir kuo jai svarbūs šie mažosios grafikos darbai, galima sužinoti peržiūrėjus vaizdo įrašą. Šis įrašas yra Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos projekto „Lietuvos ekslibriso kūrėjai XX–XXI a.: enciklopedinio žinyno rengimas“, vykdomo 2021–2022 m., dalis. Ekslibriso meną siekiame geriau pažinti kalbindami pačius jo kūrėjus. Žymiausi Lietuvos ekslibriso kūrėjai atsakinėja į trumpus klausimus apie ekslibrisą, stengiamės gauti atsakymą į svarbiausią klausimą – ką jiems reiškia ekslibrisas?



Projektą įgyvendina Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka.

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė.

Projekto partnerė Lietuvos dailininkų sąjunga.

Susiję įrašai

Rodyti viską
bottom of page