top of page
Ieškoti

Virginijos Užusenytės keramikos paroda „PA-STEBĖJIMAI“

Parodos atidarymas Janinos Monkutės-Marks muziejuje balandžio 22 d. 17 val.


Virginija Užusenytė – kaunietė, Vilniaus dailės akademijos Keramikos katedros absolventė (1986), LDS narė.


Šioje parodoje ji pristato keramikos objektus, sukurtus stebint aplinkinį pasaulį, o tiksliau – gilinantis į augalus ir sėklas. Ji domisi ne tiek gamtos formų grožiu, kiek giliaisiais gyvybiniais procesais, augalų vystymosi dinamika. Gerai žinome, kad į tuos procesus jau kišasi žmogus, bandantis koreguoti, modifikuoti, keisti. Menininkei rūpi kontraversiški šių invazijų rezultatai, jos kūriniai primena, kas gali atsitikti į gamtos planus agresyviai įsiterpus žmogui.


Paroda vadinasi „Pa-stebėjimai“. Tikrovės nuotrupos, netikėti pastebėjimai teikia impulsus. Jais pasiremdama, menininkė kuria visai naujas augalines formas, kurios natūroje neegzistuoja. Tų pirmavaizdis dažniausiai yra augalo sėkla ir jos apvalkalas - ankštis, kevalas, žievė ar lukštas. Gamtoje išorinė forma dažniausiai rūpestingai gaubia vidinę. Virginija Užusenytė pastebi jau kitokią realybę: mutavusio augalo sėkla sutrikdyta, apvalkalas jos nesaugo, irsta darna, šiaip jau būdinga gamtos pasauliui. Šiuose meniniuose objektuose gamtiškos formos šakojasi, riečiasi, dryksta, paviršiai šiaušiasi, nežadėdami jokios harmonijos. Šie spalvomis ir faktūromis turtingi asimetriški objektai lyg netelpa savyje, o spontaniškas siluetų ir formų vešėjimas signalizuoja apie nenatūralų augalo būvį. Pavyzdys - kubinės vieno augalo sėklos, pažirusios iš savo ankšties. Kol kas tai – tik menininkės vizijos, ne tikrovė. Bet akivaizdu, kad Virginijos Užusenytės kūriniuose slypi nerimastingas klausimas – kur link judame?


Šiuolaikinės keramikos meną įdomiu, vertingu daro gebėjimas jungti idėją su technologijomis. Virginijos Užusenytės kūryboje abi šios dalys vienodai svarbios, abi įvaldytos. Menininkės mintį apie kitimo procesus papildo grėsmingos objektų faktūros, žavingi glazūrų atspalviai, takūs skysto stiklo išsiliejimai, išgauti degimo krosnies karštyje. Kaitra yra keramikos meno alchemikė. Bet didžioji eksperimentuotoja ir „programuotoja“ yra menininkė Virginija Užusenytė, praktikos ir patyrimo dėka nuspėjanti molio ir ugnies šokio rezultatus ir sukurianti originalius kūrinius.


Dr. Rasa Žukienė, menotyrininkė


Asta Fedaravičiūtė-Jasiūnė

Kuratorė

VšĮ Janinos Monkutės-Marks muziejus

J.Basanavičiaus 45, LT-57182 Kėdainiai, Lietuva

tel. +370 347 57398

mob. +370 638 41648

bottom of page