top of page
Ieškoti

Živilės Bardzilauskaitės-Bergins ir Juris Bergins paroda Kelmės kultūros centre

 



Živilė Bardzilauksitė-Bergins 1982 m. – Vilniuje baigė  Vilnius dailės institutą VDI (dabar dailės akademija). Dalyvavo 19 tarptautinių keramikos simpoziumų ir  12 tarptautinių tapybos plenerų. Surengė 30 personalinių parodų. Dalyvavo: Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Rusijoje, Vokietijoje, Naujoje Zelandijoje, Australijoje, JAV, Japonijoje, Italijoje, Kinijoje. Nuo 2005 m. iki 2018 m.  – LDS Kauno skyriaus keramikos sekcijos pirmininkė. Simpoziumo „Redukcija“, Baltijos šalių šiuolaikinės  keramikos parodų „Pavasaris“ vadovė. 2009 m. Santakos garbės ženklas - III laipsnio apdovanojimas. 2013 m. konkursinėje parodoje "2nd China Kaolin Grand Prix for International Ceramic Art" Jingdezhen, gavo Paskatinanti garbės apdovanojimą. 2014 m. 3-iojoje Vilniaus bienalėje pelnė diploma už inovatyvią keramikos meno raišką, Prize: Silver Plague,"Zelina 19", Zagreb, Croatia 2019. 2019 m. III vieta, 13-oji Baltijos Šalių keramikos paroda „Pavasaris“ Vilnius, Lietuva 2020 m. Diplomas už kūrybinius rezultatus tapyboje, Konkursine paroda Atgimimas, Kaunas(tapyba). 2020 m. „Honorary Award „ for Solo Painting Exhibition, Online Art Gallery held by  World Federation of   Zervas Art Clubs,     Greece (tapybos paroda). 2021 m.  Award „Indo –Lithuania International Art Exhibition. (tapybos paroda)


Žinoma menininkė Živilė Bardzilauskaitė-Bergins šįkart kviečia pasivaikščioti po tapybos pasaulį. Optinio meno stilistikai artimuose kūriniuose juoda spalva piešiamomis linijomis, geometrinėmis figūromis, menininkė kuria įstabius, ryškius paveikslus.


„Be keramikos nebūtų ir tapybos, nes keramika gali būti ne tik labai tapybiška, bet ir grafiška ar skulptūriška. Tai dvi mano pusės, kurios viena kitą papildo, – sako pripažinta menininkė. – Man tapyti yra paprasčiau, nes pradėdama paveikslą jau žinau, koks jis bus. Porceliano viršglazūrinę tapybą pratęsiau drobėse.“ „Visi jos paveikslai turi spalvas ir formas kaip pagrindinius elementus. Į drobę įsiveržia įspūdingos formos, geometrinės ir abstrakčios, susijusios su lyrinio abstrakcionizmo stiliumi, kuris tuo pačiu metu taip pat yra geometrinis. Lyrinis abstrakcionizmas palieka daug erdvės menininkės vaizduotei ir asmeninei visatai. Terminas "lyrika" reiškia poetinį dailininko požiūrį, kuris taip pat pasireiškia iš ant drobės pasklidusių ženklų ir spalvų, kurias rodo žmogaus ir formų santykis. Šiose abstrakčiose figūrose taip pat vaizduojamos tikslios geometrinės figūros, kurios perteikia tvarką ir griežtumą. Živilė netapo to, ką mato. Jos siekis yra kuo laisviau, nuoširdžiau perteikti savo intymiausias emocijas, perteikti suvokimą, nuotaikas, naudojant savarankiškai pasirinktas formas ir spalvas,- taip Živilės kūrybą apibūdina  meno kuratore Frančeska Kampanel (Franceska Campanell) Galerija M.A.D.S , Milanas, Italija, kur menininkė eksponavo savo kūrybą. 


„Negalvokite apie meno kūrimą, tiesiog atsidarykite. Tegul visi kiti nusprendžia, ar tai gerai, ar blogai, ar jiems tai patinka, ar nekenčia. Kol jie sprendžia, padarykite dar daugiau meno.“ (Andy Warhol)

 

Juris Bergins (Latvija) gimė 1961 metais Rygoje. Studijavo ir baigė Latvijos dailės akademija 1980-1985, Ryga (Latvija). Nuo 1987 m. dalyvauja parodose: Latvija, Estija, Lietuva, Kanada, JAV, Vokietija, Danija, Australija, Italija, Japonija, Naujoji Zelandija, Jugoslavija, Šveicarija, Anglija, Vengrija, Suomija, Pietų Korėja, Taivanas, Kinija. 1991 m. – Latvijos dailininkų sąjungos narys, 1999 m. – IAC narys (Ženeva). 2008 m. LDS Lietuvos dailininkų sąjungos garbės narys. 1992 - Stipendija: Banff Center for the Arts, Kanada. Pasaulini pripažinimą gavo 1995 m. – Purhase-Prize (antrasis prizas) prestižiniame konkurse Faenza (Italija) už idėjos ir  skulptūros jungtį su realistiniu piešiniu. 1996 m. – garbės diplomas (antroji vieta) „Cup-96“ Belgradas (Serbija). 1997 m. – specialus prizas, Sidnėjaus mero apdovanojimo konkursas, Sheparton (Australija). . 1998m. Faenzos Tarptautiniame Keramikos muziejuje J.Bergins darbas  parodoje Da Fontana a Valentini ed oltre  dalyvavo su Pablo Pikaso, Peter Voulkos ir kitais autorių kūriniais. 2002 m. autorius buvo įtrauktas į JAV Sonoma Universiteto  edukacinį menininkų sąrašą, kuriuo naudojasi Mičigano Universiteto Meno Istorijos fakultetas. Iš Latvijos menininkų šiame sąraše yra   tik Gustavs Klucis.


Latvijos keramikas Juris Bergins ištikimas savajam, jau gerai atpažįstamam meniniam braižui, ties jo kūriniais visada reikia ilgėliau stabtelėti norint atkoduoti ženklus, simbolius, archeologinius faktus, sociopolitiniu ir istoriškai įkrautu turiniu. Kūriniuose dažnai susimaišo akivaizdžios istorinės nuorodos su dviprasmiškomis kultūrinėmis ir asmeninėmis nuorodomis. Dailininko stiprus, atpažįstamas stilius,  su vienodai stipriomis formomis ir grafiniais jautrumais, išskiria iš kitų keramikų tarpo.J. Bergins darbai yra vizualiai stiprūs. Jis  dažnai naudoja ryškias pirmines spalvas, stiprius kontrastus ir juos  sugretina su realistiškais, juodais ir baltais vaizdais. Dailininko kūrybinė estetika išsiskiria porceliano deriniais, vaizdo perdavimais, glazūra ir višglazūrine tapyba. Šio menininko kūrybos unikalumas yra neabejotinas. (Clay Studio, Philadelphia, JAV)


Jo entuziazmo dėka 2007 m. gimė tokie tarptautiniai renginiai, kaip Baltijos šalių šuolaikinės keramikos paroda „Pavasaris“, tarptautinis keramikos simpoziumas „Redukcija“.


 J. Bergins darbai buvo publikuoti žurnaluose: “New Ceramic”,Vokietija;, “Ceramic and Perception Art”, Australija; “American Craft”, JAV; “World of Art”(WOA) London, UK - “La Biennale di Venecia 58th”2019, “MoMA. New York City “2020, “The Guggenheim NYC and Berlin Biennale” 2020.

 

bottom of page