top of page
Ieškoti

Atspindžiai | Eglė Einikytė-Narkevičienė


Apie parodoje „Aukso mūza“ eksponuojamą skulptūrų kolekciją „Atspindžiai“.


Parodoje pristatomi pastarųjų 3 metų darbai, kurie buvo apdovanoti konkursuose arba itin svarbūs man pačiai. Ekspoziciją sudaro darbai iš personalinių parodų ,,InSide-outside“ (2019), ,,One Size” (2020) bei konkursų, vykusių 2021 m., o taip pat eksponuojamas ir visiškai naujas kūrinys. Rodomos ne tik skulptūros, sukurtos iš akmens masė ir purkštos pigmentais, bet ir atspaustos ant tentų darbų fotografijos, kadangi dalis darbų jau yra parduoti arba šiuo metu eksponuojami kitur.


Kūryboje tyrinėju žmogaus vidinio ir išorinio pasaulių santykį. Man įdomu analizuoti individą, fiksuoti skirtingas jo patirtis, įdomu, kaip pati aplinka formuoja žmogų. Dar neseniai nusiritusios pandemijos bangos ir jų nulemta situacija padiktavo naujų formų ir idėjų mano pačios kūrybai. Įvedus karantiną, pasaulis tarsi sustojo. Šis sustojimas tapo puikia galimybe permąstyti supančius dalykus, todėl ir skulptūros įgavo gana netikėtų, neįprastų mano kūrybai pavidalų. Jose galima įžvelgti baroko elementų, kurie byloja apie išgyvenamą krizę ir situacijos nestabilumą bei tam tikrą pasimetimą. Siekiau (kiek tai apskritai įmanoma keramikos medžiagoje) perteikti ir užfiksuoti kiekvieną virptelėjimą, lyg vaizdas būtų giliai po vandeniu ir žiūrovas galėtų pajusti kone tekančią vandens srovę. Tai buvo mano atsakas į tuometinę situaciją: nesipriešinti ir priimti ją tarsi duotybę.


Bandydama parodą apibendrinti, patyriau tam tikrą frustraciją (juk darbai iš skirtingų kūrybos laikotarpių), tačiau galiausiai nusprendžiau ją pavadinti ,,Atspindžiai“: kūriniai atspindi konkrečiu metu skrodusias mano mintis, patirtis ir aplinką.


Eglė Einikytė-Narkevičienė

bottom of page