top of page
Ieškoti

Lietuvos dailininkų sąjungoje Broniaus Leonavičiaus personalinė paroda „Vilniaus legendos“



Bronius Leonavičius. Vilniaus legendos. Daigai. 2005

2023 m. gruodžio 21 d. (ketvirtadienį) 18 val. LDS ekspozicijų erdvėje (Vokiečių g. 4, Vilnius) vyks Broniaus Leonavičiaus personalinės parodos, skirtos 90-ties metų sukakčiai paminėti, „Vilniaus legendos“ atidarymas. Parodoje eksponuojami laisvos tematikos darbai, knyginė grafika ir „Vilniaus legendų“ ciklas.


Bronius Leonavičius – išskirtinė lietuvių dailės figūra, asmenybė, kurioje dera kūrybinės ir visuomeninės veiklos talentai. Leonavičiui skirti apdovanojimai ir įvertinimai iškalbingai atspindi įvairiapusišką menininko veiklą ir jos rezultatų svarbą, o skirtingais laikotarpiais užimtos atsakingos pareigos – meno kūrėjų bendruomenės pagarbą ir pasitikėjimą. 1983 m. Leonavičiui buvo suteiktas nusipelniusio meno veikėjo statusas. Nepriklausomybės atgavimo laikotarpiu jis buvo vienas iš 35-ių Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narių, o 1988–1990 m. – Sąjūdžio seimo narys. 1987–1992 m. Leonavičius tapo pirmuoju atkurtos Lietuvos dailininkų sąjungos pirmininku, buvo Vilniaus grafikos meno centro įkūrimo iniciatorius. Menininkas reikšmingai prisidėjo steigiant Lietuvos autorių teisių asociaciją LATGA, 1990–1994 m. tapo pirmuoju jos prezidentu, o 2008 m. už autorių teisų administravimo struktūros kūrimą apdovanotas LATGA žvaigžde. Leonavičius – ilgametis tarptautinių Vilniaus knygos meno trienalių organizatorius, Lietuvos banko pinigų projektavimo ir gamybos narys, Lietuvos heraldikos, Pašto ženklų leidybos ekspertas. 1998 m. menininkas apdovanotas LDK Gedimino ordino Riterio kryžiumi, 2000 m. – Lietuvos Nepriklausomybės medaliu, 2003 m. – LDS Auksiniu ženkleliu, o 2008 m. jam skirta Vyriausybės kultūros ir meno premija bei prezidento Valdo Adamkaus medalis. 2010 m. Leonavičius buvo pagerbtas Atminimo medaliu Lietuvos nepriklausomybės atkūrimui, per 6 aktyvios veiklos dešimtmečius menininkas tapo daugelio kitų apdovanojimų laureatu (medaliai, diplomai už knygų apipavidalinimą, premijos ir stipendijos už kūrybinę veiklą).


Bronius Leonavičius. Vilniaus legendos. Daigai. 2005

Menininko kūryboje svarbią vietą užima istorinės ir mitologinės, kultūros paveldo ir tautosakos temos. Neretai šių temų plėtotės nugula kūrinių serijose („Vilniaus legendos“, 2005; „Lietuvai – 1000“, 2006; „Žymios Lietuvos datos“, 2008; K. Donelaičio „Metai“, 2014, etc.), kur istoriniai įvykiai perteikiami su tyrėjui būdingu preciziškumu, liudijančiu apie kruopštaus ir dėmesingo darbo užkulisius, informacijos šaltinių gausą. Šiuose kūriniuose konkretų laikmetį bylojančios autentiškos detalės persipina su simboliais ir metaforomis. Dėl to darbai funkcionuoja ne vien kaip patrauklūs grafikos kūriniai, tačiau ir kaip informatyvūs istoriniai šaltiniai.


Paroda yra Lietuvos dailininkų sąjungos kūrybinės programos dalis.

Organizacijos veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.





bottom of page