top of page
Ieškoti

Aurelijos Bulaukaitės solo paroda „In My ??? Era“


Gegužės 18 d., ketvirtadienį, Lietuvos dailininkų sąjungos meno erdvėje „Medūza“ (Šv. Jono g. 11, Vilnius) atidaroma jaunosios kartos tapytojos bei tarpdisciplininio meno kūrėjos Aurelijos Bulaukaitės tapybos darbų paroda „In My ??? Era“. Kūriniai kvies pažinti Z kartai būdingas gyvenimo virtualybėje jausenas, kurias perteiks ne tik socialinių medijų žodyno nuotrupos, bet ir frenetiška, ekspresyvi tapyba, perteikianti suvaldyto XXI a. chaoso idėją.


Parodos pavadinimas „In My ??? Era“ – tai menininkei įsiminusio memo antraštė, tarsi pašiepianti chaotiškus Z kartos atstovų gyvenimus socialiniuose tinkluose. Sykiu pavadinimas byloja ir apie poreikį viešumoje kurti iš savęs personažą ar perkonstruoti lengvai įsimenamus, bet tik artimai virtualybės aplinkai suvokiamus popkultūros momentus. Pasak A. Bulaukaitės, jos kūryboje jauno žmogaus chaotiškumas yra ne neigiamybė, o kaip tik variklis vystyti užčiuoptas virtualaus gyvenimo tendencijas. „Chaosas man asocijuojasi ir su hiperoptimizmu – kai nebelieka baimės, asociacijų su socialiniais konstruktais, lieka tik chaoso grožis, o liūdesys tampa gražus bei pradeda burti bendruomenę. Tai neatsiejama ir nuo saviironijos ir net humoristiško nejaukumo, pašiepiančio empatijos, autentiškumo stoką“, - pasakoja A . Bulaukaitė.


Meno erdvių „Medūza“ kuratorius Audrius Pocius pabrėžia, kad A. Bulaukaitės kūriniai funkcionuoja kaip dopaminu varomas veidrodis, rodantis viską, kas į juos įdedama. „Šie vaizdai yra lipšnūs, gundantys ir tikrai ne nesuinteresuoti, - rašo A. Pocius, - Neseniai nukirptų plaukų sruogos, poros asmenukė ar „vidinio aš“ apraiška socialinėje medijoje – šie paveikslai yra skaitmeninės medžiagų apykaitos, kuri jau seniai tapo visa apimančiu mūsų kasdienybės kiautu, produktas. Juos sukūrusi menininkė taip pat yra atvaizdas, gebanti kopijuoti ir pati būti kopija, kviečianti redaguoti ir dalytis.“



Aurelija Bulaukaitė, fotografas Karolis Kaminskas

Jaunosios kartos tapytoja A. Bulaukaitė – Vilniuje gyvenanti menininkė, savo kūryboje suliejanti netradicines disciplinas. Ji gilinasi į idealistinių svajonių ir dažnai atšiaurių gyvenimo realijų sankirtą, kurdama kontrastą tarp kasdienės rutinos ir jose slypinčių vaizduotės galimybių. A. Bulaukaitės darbams įtaką daro belaikiškumo ir nepastovumo sampratos, taip pat interneto estetika ir performatyvumo teorija. Šiuo metu menininkė baiginėja magistrantūros studijas Vilniaus dailės akademijos Skulptūros katedroje bei užsiima moksliniais tyrimais, tiriančiais žmogaus kūną kaip formą virtualioje erdvėje, nuomonės formuotojų vaidmenį socialinės žiniasklaidos platformose ir joms būdingą neautentiškumą. A. Bulaukaitė yra pirmoji menininkė iš Lietuvos, kuri 2023-aisiais atrinkta dalyvauti prestižinėje „Residency Unlimited“ meno rezidencijoje Niujorke.


Paroda „In My ??? Era“ LDS meno erdvėse „Medūza“ (Šv. Jono g. 11, Vilnius) bus rodoma iki birželio 24 dienos.

bottom of page