top of page
Ieškoti

Broniaus Rudžio – Branio instaliacija „Tai Tik Tau“

LDS Šiaulių skyriaus galerijoje „Meno erdvė S■IN“ (Aušros al. 41, Šiauliai), atidaryta Broniaus Rudžio – Branio instaliacija „Tai Tik Tau“. Ekspozicija veiks iki gruodžio 3 d. Susitikimai su autoriumi lapkričio 19, 25 d. 18:00/20:00 val.





Jau pakankamai ilgą laiką Bronius Rudys – Branys domisi trumpaisiais žodžiais, kuriuos sudaro tik trys raidės (toliau – triraidžiai), todėl ši instaliacija yra lyg ir tam tikra proceso apžvalga pateikiant pačius naujausius objektus sukuriant letristinę tūrinių objektų instaliaciją. Kiekvieno objekto kompozicinį semantinį pagrindą sudaro triraidžiai, kurie būdami kūrinių pavadinimais yra integravęsi į pačius objektus.


Letrizmo meno krypties pradininkas Isodore Isou yra pabrėžęs kokia yra “jaudinanti raidžių galia, grynų raidžių, raidžių išplėštų iš konteksto”. Prieš keletą dešimtmečių ši nuostata įtakojo ir Branio plastinius ieškojimus. Apart piešinių, instaliacijų ir objektų kūrimo autorius pradėjo domėtis skaičių, raidžių naudojimu savo kūriniuose. Pirmasis koncepsinis raidžių/žodžių naudojimo etapas buvo ta pačia raide prasidedančių tarptautinių žodžių išrašymas didelio formato, autorinio, armuoto popieriaus plokštumose geležies suriko spalvos raidėmis (1992, Arkos galerija). Alogiško žavesio pagautas Branys savo paieškas tęsė kurdamas piešinius-aritmetines lenteles su dešimtainiais skaitmenimis manipuliuodamas skaičių ornamentikos kūrimu iš popieriaus, medžio pjuvenų ir klijų, “Sudėties lentelių” įgyvendinimu naudojant grafito dulkes.

Projektuodamas instaliaciją Tai Tik Tau Branys siekia triraidžius inkorporuoti į erdvinius, skulptūrinius objektus ir tuo konfrontuoti su paplitusiu vizualiniu letrizmo plastiniu sprendimu parodinėse erdvėse būti pristatytam vienos plokštumos t.y. dviejų dimencijų kūriniais. Iš surinktų ir renkamų triraidžių išsirutuliojo projekto koncepsija - tūrinių objektų ir juos apjungiančios erdvės sukūrimas. Literatūros specialistas Vigmantas Butkus tarp kurio mokslinių interesų yra ir Erdvės poetika yra pastebėjęs, kad Branio “koncepsijoje, kiek suprantu, daugiausia dėmesio skiriama tam, kas filologijoje, apskritai mokslotyroje vadinama „liaudies etimologija“, ir tam, kas artėja prie vadinamosios „popetinės (meninės) etimologijos“. (V.B).


Branys savo eskizų blonknote yra užfiksavęs virš šimto lietuviškų triraidžių. Kiekvienas iš jų gali turėti po kelis ar keliolika erdvinių, tūrinių, medžiaginių variantų. Iš kai kurių triraidžių gana lengvai susidaro loginę prasmę turinčios frazės - Jis Vėl Eis.


Branio ekspozicijoje triraidžiai gula ant medienos lentelių ar plokščių, šiferio žiedų, vandens paviršiaus ar popieriaus erdvinės sferos. Pateikiant triraidžius vizualiai skirtingose medžiagose, projekcijose, formose, erdvėse įvyksta lingvistinė ir vizualinė asimiliacija. Tas pats triraidis atsiskleidžia skirtingomis prasmėmis, o nuo objektuose naudojamų medžiagų įvairovės - nuo lengvų/sunkių, kietų/birių, matinių/refleksuojančių, meninių/ready made - suteikia galimybes įsijungti visoms žiūrovo juslėms. Braniui miglotas ateities neapibrėžtumas įdomesnis už susistemintą praeitį.


Galerija Meno erdvė S■IN


bottom of page