top of page
Ieškoti

Daivos Kairevičiūtės paroda „Juodi taškai baltoje jūroje“


Gruodžio 16 d., penktadienį, 19 val. Pamėnkalnio galerijoje (Pamėnkalnio g. 1, Vilnius) atidaroma Daivos Kairevičiūtės kūrybos paroda „Juodi taškai baltoje jūroje“.


Parodoje eksponuojami menininkės piešiniai ir fotografijos, o sąsajas tarp šių kūrinių užčiuopti siūloma naudojantis šokio medijos žodynu. Tada pajusime ir autorę: kartais piešiančią, kartais šiepiančią, kartais su fotoaparatu išeinančią patikrinti savąjį santykį su šokiu. Partnere (-iu) tampančias gyvenimiškas aplinkybes, objektų savybes bei kontekstus arba priimamą vidinį kvietimą išskleisti vaizduotės sutelktą energiją per judesį. Linija, spalva, šviesa bei kūnais komponuojami ritmai kompleksiškai kuria vyksmo choreografiją. Kreivių ir tiesių grafikais bei šešėlių pustoniais autorė išlieka epicentre – ir piešiniuose, ir fotografijose įrašyta charakteringa judesio dinamika, spalvomis įspaustas jo potencialo įvertis bei kritinės reikšmės. Lengvai perskaitomi formą lemiantieji dialogai bei per kūno atmintį užčiuopiama galimybė pasipriešinimui, metamorfozėms ir transformacijai.


Piešiniuose baltai niveliuota aplinka ir išryškinta figūra kuria judesio uždavinį, balansuoja vidinę pusiausvyrą, autentiškomis formomis vysto ir valdo skleidžiamą gyvybingumą, veržlumą bei maginėmis transformacijomis perkelia iki filosofo A. Mickūno aukštinamo „kosminio šokio“ erdvėlaikio. Jo egzistavimo realybėje įrodymai tikrinami ir fotografijų kuriamame vaizdinyje.

Ar autorė intermedialiai artikuliuoja šokį su vienatve, ar kuria vizualinę partitūrą mūsų juslinei pagavai, aliuzijai į atminties scenovaizdžius, ar tikrina, kaip paklūsta mūsų mintys ir emocijos toms ilgoms diriguojančioms minties judesį linijoms – tik priėmę iššūkį šokiui su paroda, patirsime savąjį vaizdinį ir gal išgirsime autorės choreografinį medijų sąskambį.

Tereikia pradėti jungti du juodus taškus baltoje jūroje.


Daiva Kairevičiūtė (g. 1971) – grafikė, tapytoja, fotografė. 1996 m. baigė Vilniaus dailės akademiją (grafikos magistro laipsnis). Nuo 2002 m. – Lietuvos dailininkų sąjungos narė, nuo 2019 m. – Lietuvos fotomenininkų sąjungos narė. Autorė aktyviai dalyvauja Lietuvos ir tarptautiniuose pleneruose, grupinėse parodose. Yra surengusi 18 autorinių grafikos ir fotografijos parodų bei gavusi 5 kūrybines stipendijas. Menininkė piešiniuose negatyvo principu kuria figūras, talpinančias tiek estetiškojo „dieviškojo“, tiek ir „chtoniškojo-demoniškojo“ pasaulio elementus, turinčius vietą kiekvieno iš personažų sielose bei mintyse. Žaidimas alegorijomis persikelia ir į kuriamas juodai baltas fotografijas.


Daivos Kairevičiūtės paroda „Juodi taškai baltoje jūroje“ Pamėnkalnio galerijoje vyks iki 2023 m. sausio 7 d. Parodos lankymas – nemokamas.


Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga.

bottom of page