top of page
Ieškoti

Gabija Pritkovaitė „Dabartis ateina“


Sausio 14 d., penktadienį, 18 val., LDS galerija „Arka“ kviečia dalyvauti vienos pirmųjų šių metų galerijos parodų - jaunosios kartos tapytojos Gabijos Pritkovaitės „Dabartis ateina“ - atidaryme.


Kūrybinėje praktikoje tapybos studijas bebaigianti menininkė nagrinėja tiek asmeninę, tiek kolektyvinę atmintį kaip priemonę išreikšti daiktų savybėms, šviesos ir nuotaikos santykiams, ar pasitelkia kaip naratyvo pamatą, kuris ilgainiui tampa neaišku – yra autobiografinis ar fiktyvus. Reflektuodama konkretiems laikmečiams būdingus daiktus ar nuotraukas, autorė tarsi keliauja laiku, kažkieno praeitį paversdama sava dabartimi. Tokiu būdu ji ieško, kaip pati teigia, „būdo prieiti prie pamatinio žmogaus poreikio ir atkurti laiką, kaip patirtį, įgalinančią ne tik prisiminti, bet ir susitaikyti“.


Pristatydama parodą G. Pritkovaitė teigia: „Ilgą laiką kaupiau žinias, kurios tarnavo kaip kompensacinė atmintis, vis labiau skirdama mane nuo dabarties ir tikrovės apraiškų. Pasilieku virtualiuose vaizdų archyvuose, interjeruose, tarp žmonių besisukančių šventinėje muzikoje, tarp eglutės žaisliukų, mašinos veidrodėlyje – nors manausi sėdinti gale, tačiau savo atvaizdo jame nematau. Matau pasilikusius žmonių prisiminimus, o galbūt tik tų žmonių atvaizdus, plokščias, nykstančias jų akimirkų nuotrupas. Kai kurios pasilieka many it skiriamieji ženklai, būtini taškai minčių sraute, kai kurie lieka klausimu tapyboje, kai kurie pasirašo kaip atsakymas, jei kas klaustų, kaip išbūti dabar?“


Gabija Pritkovaitė (g. 1998) – jaunosios kartos tapytoja, šiuo metu studijuoja tapybos bakalaurą Vilniaus dailės akademijoje. Tai yra pirmoji menininkės personalinė paroda.


Paroda galerijoje „Arka“ veiks iki sausio 29 d. Galerijos darbo laikas: II-V 12-19, VI 12-16. Paroda yra kūrybinės programos, kurią finansuoja Lietuvos dailininkų sąjunga ir Lietuvos kultūros taryba, dalis.


Dalyvavimui atidarymo renginyje būtinas GP.


*Iliustracija - Gabija Pritkovaitė. Baltos šypsenos

bottom of page