top of page
Ieškoti

Gerardo Raito Šatūno tapybos paroda „Virpesiai“


© Gerardas Raitas Šatūnas

2023 m. birželio 13 d. 18 val. Lietuvos dailininkų sąjungos ekspozicijų erdvėje (Vokiečių g. 4, Vilnius) atidaroma Gerardo Raito Šatūno tapybos paroda „Virpesiai“


Gerardas Raitas Šatūnas gyvena ir kuria Druskininkuose, įkvepiančioje gamtos aplinkoje, kuri tapo prieglobsčiu ne vienam garsiam menininkui. Užaugęs talentingo tėvo šeimoje, autorius tęsia kūrybines tradicijas. G. Šatūno pasirenkama kūrybos tematika gana plačiai aprėpia architektūrinius elementus, natiurmortus ir peizažus. Menininkas vertina gamtą, jo kūryboje daug realizmo. Daug laiko praleisdamas gamtoje, Gerardas neįsivaizduoja gyvenimo be žalios žolės po kojomis.


Baigęs Talino dailės akademijos vitražo specialybę, autorius daug dėmesio skiria šviesos žaismui atspindžiuose , jam svarbus medžiagiškumas bei permatomumas. Vitražuose vyrauja subalansuota kompozicija, daug simbolikos su ezoteriniais elementais. Stiklo kūriniai turi subtilių slėpinių, kas intriguoja žiūrovą nenuobodžiu naratyvu.


Autorių galima drąsiai pavadinti plataus profilio dailininku, eksperimentuojančiu įvairiomis technikomis. Pereiti į tapybą jį pastūmėjo stiklo apdirbimo technologijų stagnacija fabrikuose. Temperos ir pastelės pagalba, Gerardas linijas perkelia iš vitražo į tapybą. Linijos suteikia aiškumo, jos neskiria ir neaprėmina, o greičiau suteikia žvilgsniui kryptį ir palydi per kompoziciją. Ne mažiau svarbios yra spalvos, papildančios kontūrinius elementus. Pasak paties autoriaus, jo dėmesį traukia tuščių butelių stiklo blyksniai. Net jei kartais stikliškumas tapyboje būna tik numanomas, bet jis yra nujaučiamas užuominose. Linijų ir spalvų sintezė atskleidžia menininko viziją ir gebėjimą kelti įvairias emocijas. Autoriui nesvetima ornamentika ir tekstūros, kurių dėka atskleidžiama nuotaika. G. Šatūnas neįsivaizduoja kūrybos be muzikos, kuri dažnai skamba veiklos fone.


Baigęs studijas Estijoje, menininkas yra surengęs parodų įvairiose Europos šalyse. Viena tapybos paroda surengta Lietuvoje buvo dedikuota Afrikos ritualinėms šventėms, tačiau G. Šatūnas prisipažįsta niekada ten nebuvęs – tai jo vaikystės knygų ir kino filmų atgarsiai.


Paroda yra Lietuvos dailininkų sąjungos kūrybinės programos dalis.

Organizacijos veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.


LDS informacija

bottom of page