top of page
Ieškoti

Jubiliejinė tapiserijos ir pastelės kūrinių paroda „KREIPIANTI HARMONIJON“

Jubiliejinė tapiserijos ir pastelės kūrinių paroda „KREIPIANTI HARMONIJON“, skirta MINOS LEVITAN-BABENSKIENĖS 90-mečiui pažymėti.


Atidarymas 2022 m. Kovo 8 d. 17 val. LDS parodų erdvėje (Vokiečių g. 4, Vilnius).

Tekstilės meistrės menininkės Minos Levitan-Babenskienės kūryba – tai unikalus harmoningas plastinis pasaulis, kūrybinė Visata, besiskleidžianti Lietuvoje ir pasaulyje jau šešis dešimtmečius. Šioje jubiliejinėje parodoje, skirtoje dailininkės 90-mečiui paminėti, dailininkė eksponuoja savo naujausias pasteles, o taip pat tapiserijas iš įvairių kolekcijų. Tai reta galimybė pažvelgti į nematytus ir naujus menininkės kūrinius.


Pasak autorės bičiulio, tapytojo Aloyzo Stasiulevičiaus, Minos kūrybiškumas yra fenomenalus, ji visiškai atsidėjusi kūrybai – tai jos buvimo šiame pasaulyje būdas. Pagrindiniai menininkės kūrybos plastiniai elementai – erdvė ir struktūra, susijungiantys į vientisą meninę visumą. Autorė savo darbuose subtiliai naudoja faktūras – gaunama organiška meninė visuma gretinant lygius bei reljefiškus erdvinius plotus. Menininkė jautriai žaidžia plastinėmis formomis ir spalvomis. Spalvos prislopintos, minorinės – tai lyg trijų ar keturių spalvų akordas. Žvelgdamas į Minos Levitan-Babenskienės kūrinius, jauti stiprią, kreipiančią harmonijon jų energiją. Jos kūryba tolima buitinio pasaulio sumaiščiai. Net šiuo nerimastingu metu Mina Letivan kuria harmoningą meną, skleidžia humanistines idėjas, tiesia tiltus tarp religijų, tautų. M. Levitan-Babenskienė turėjo puikią mokyklą - Vilniaus dailės institute studijavo pas prof. J.Balčikonį, prof. S.Veiverytę ir ankstyvajame kūrybos laikotarpyje pratęsė lietuviškos tekstilės mokyklos tradiciją. Vėliau subrandino labai originalų, individualų meninį stilių, kuriame svarbi ir tūkstantmetė kultūrinė izraelitų tradicija. Pagrindiniai menininkės kūrybos plastiniai elementai - erdvė ir struktūra. Subtiliais pustoniais formuojami bekraštės erdvės toliai, spindintys žvaigždynų šviesa. Begalybė pripildoma tylos, ramybės, harmonijos. Tai giliai įprasminti kūriniai, kuriuose originaliai ir savitai transformuojamos gamtos formos. Meninis išgyvenimas išsakomas sukauptai, prislopintais tonais.

Paroda suteikia galimybę dar kartą atrasti ir su pasimėgavimu pasinerti į pažįstamą, nuostabią dailininkės tapiserijų bei pastelių įvairovę, patirti stiprią vilnietiškos gotikos trauką menininkės kūriniuose, praturtinti savo patirtį giliai įprasmintais Minos Levitan-Babenskienės kūriniais.


Parodos kuratorės prof. Žydrutė Ridulytė, prof. Eglė Ganda Bogdanienė.

Anotacijos autoriai Aušra Poškutė ir Aloyzas Stasiulevičius


Parodą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros tarybą



bottom of page