top of page
Ieškoti

Klaipėdos galerijoje – Romos Auškalnytės „Pasišventimai / Dedications“


© R. Auškalnytė. Poliai. Gipso liejiniai, stiklas, 2023.

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus Klaipėdos galerijoje (Bažnyčių g. 6) rugsėjo 7 d., ketvirtadienį, 17.30 val. atidaroma Romos Auškalnytės paroda „Pasišventimai / Dedications“. Parodos atidaryme dalyvaus autorė, šiuo metu gyvenanti ir kurianti Helsinkyje, Suomijoje. Paroda vyks iki rugsėjo 30 d.


Paroda „Pasišventimai / Dedications“ yra apie pasišventimą kūrybai ir įvairioms jos stadijoms bei formoms. Šia paroda netiesiogiai perteikiami meno kūrimo žingsniai: įkvėpimas ir abejonės, savikritika ir atmetimai, įvairios proceso stadijos ir laipsniškas artėjimas prie galutinio rezultato. R. Auškalnytės darbuose meno kūrimo procesas yra gana keblus ir nevieningas, kūriniai tampa tarpininkais tarp menininkės ir medijos, kurią ji pasirenka kiekvienam iš jų įkūnyti. Naujausia, uostamiestyje pristatoma jos ekspozicija reprezentuoja pastarųjų dvejų metų menininkės kūrybinius pasišventimus.


Klaipėdos galerijoje R. Auškalnytė užima savotišką tarpininko poziciją. Ji sąveikauja su šia erdve ne tiesiogiai, bet per savo kūrinius. Įvietindama juos fachverkinės architektūros salėse, autorė iš esmės keičia jų poziciją. Kūriniai nepaliekami čia vieniši, paskiri eksponatai. Organiškai valdydama tarpdalykinius, kūniškus ir menamus santykius, menininkė stulbinamai lengvai užvaldo erdvę, kurią paverčia jau skandinaviško prieskonio turinčia ekspozicija. Klaipėdos galerijoje instaliuota paroda įkvėpta šiuolaikinės grafikos, formos meno ir kitų medijų.


R. Auškalnytės pagrindinė kūryba orientuota į tarpdisciplininį meną. Ji noriai eksperimentuoja skirtingomis medijomis – nuo tradicinės grafikos ar fotografijos iki performanso ir kitų raiškų. Renkasi tai, kas tinkamiausiai išreikštų jos apmąstymus ir mintis. Savo kūryboje ji tyrinėja kūną ir jo „mėsiškumą“ kaip medžiagą šiuolaikinėje grafikoje ir apskritai mene. Ieško būdų kaip išryškinti gestą, pasirengimą ir visą kūrybinį darbą grafikos atspaude, kai visa tai paprastai pasislepia už galutinio rezultato ir lieka veik nepastebima. Tokie procesai autorę įkvepia ir veda prie naujų idėjų, netikėtų meno kūrinių transformacijų.


Roma Auškalnytė gimė 1988 m. Šilutėje, 2004 m. ten pat baigė meno mokyklą. 2012 m. Vilniaus dailės akademijoje įgijo grafikos bakalauro kvalifikacinį laipsnį. Nuo 2013 m. studijavo Suomijos dailės akademijoje (KUVA), Helsinkyje, o 2016 m. įgijo grafikos magistro laipsnį. Aktyviai dalyvauja vietinėse ir tarptautinėse parodose. Jos kūriniai buvo pristatyti Šiuolaikinio meno muziejuje Kiasma (Museum of Contemporary Art Kiasma) Suomijoje, Lilio dailės rūmuose (Palais des Beaux Arts de Lille) Prancūzijoje, kur dalis jų šiuo metu saugoma. Menininkės kūrinių turi įsigiję ir privatūs kolekcininkai. Autorė šiuo metu gyvena ir kuria Helsinkyje, Suomijoje. Dirba ofsetinės ir akmens litografijos spaustuvininke „Helsinki Litho“ dailės litografijos dirbtuvėse.


Parodą koordinuoja Neringa Poškutė-Jukumienė

Organizatorius – LDS Klaipėdos skyrius

Projektą remia Klaipėdos miesto savivaldybė


Galerijos darbo laikas: trečiadieniais–penktadieniais 12–19 val., šeštadieniais 11–16 val.

Valstybinių švenčių dienomis galerija nedirba.


Renginio metu bus fotografuojama ir filmuojama. Informuojame, kad dalyviai gali būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose, kurie skelbiami įvairiose medijos priemonėse renginio viešinimo tikslais.


Daugiau informacijos:

Neringa Poškutė–Jukumienė, el. p. klaipeda.lds@gmail.com, tel. +370 675 85502

bottom of page