top of page
Ieškoti

LDS Klaipėdos skyriaus menininkų paroda Panevėžyje



Gruodžio 20 d. 17 val. Panevėžio miesto dailės galerijoje atidaroma Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) Klaipėdos skyriaus paroda „Kurti ir kurtis. 50 meno metų Klaipėdoje“. Paroda dedikuojama dviem svarbioms sukaktims: Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-osioms metinėms ir LDS Klaipėdos skyriaus veiklos 50 metų jubiliejui.

 

„Ši paroda – tai Klaipėdos menininkų kūryba ir reikšmingų datų paminėjimas. Panevėžio miesto žmonės kviečiami susipažinti su skirtingų dailės stilių, raiškų, žanrų ir autorinių sprendimų kūriniais, kurių siužetai sufleruoja apie galimą kontekstą. Minėdami Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-ąsias metines, Klaipėdos dailininkai pažymi ir 50-ąjį LDS Klaipėdos skyriaus veiklos jubiliejų. Šiuo metu LDS Klaipėdos skyrius vienija 120 narių, o jų interesams atstovauja LDS Klaipėdos skyriaus taryba. Paroda suformuota iš buvusių ir esamų LDS Klaipėdos skyriaus tarybos narių kūrinių, kurie pagal jų atstovaujamus žanrus natūraliai suformuoja ekspozicinę dinamiką. Daugiau nei dešimt dailininkų kviečia susipažinti ir švęsti šias šventes kartu panevėžiečių meno Mekoje – Panevėžio miesto dailės galerijoje“, – sako LDS Klaipėdos skyriaus pirmininkė Neringa Poškutė-Jukumienė.

 

Parodoje pristatomi menininkai: Arūnas Sakalauskas, Neringa Poškutė-Jukumienė, Daiva Ložytė, Anatolijus Klemencovas, Algirdas Bosas, Juozas Vosylius, Edvardas Malinauskas, Gintautas Jonkus, Sergejus Plotnikovas, Virginijus Viningas, Simas Žaltauskas, Toma Šlimaitė, Agnė Matulionytė, Danutė Žalnieriūtė, Saulius Bertulis ir Angelina Banytė. Taip pat bus eksponuojami Algimanto Jusionio ir Arūno Mėčiaus kūriniai iš kolekcininko Edmundo Kolakausko kolekcijos.

 

Dailės procesai uostamiestyje suaktyvėjo Klaipėdą prijungus prie Lietuvos. Kasmet iš visos Lietuvos atvykdavo menininkai, kurie būtent šiame mieste pradėdavo kurti ne tik asmeninius gyvenimus, bet ir vystyti savo kūrybines veiklas. 1973 metais, susiklosčius palankioms aplinkybėms, Klaipėdos mieste įsikūrė Klaipėdos dailininkų organizacija. Iš pradžių vienijusi tik nedidelę grupę entuziastų, ilgainiui ji pildėsi naujais kūrybingais ir aktyviais nariais. Burdamiesi į grupes pagal interesų sritis, veiklas ir siekius, šie žmonės suformavo bendrą veiklos modelį, tapusį jų gyvenimo prasme. Visi jie kūrė ne tik dėl asmeninių paskatų ar ambicijų, bet ir vardan aukšto profesionalumo lygio, kokybiško kultūros ir meno lauko Klaipėdos mieste.

 

Tokie visais laikais buvo ir tebėra LDS Klaipėdos skyriaus nariai ir šio skyriaus vairą tvirtai savo rankose laikanti taryba. Gvildendami ir spręsdami aktualius klausimus, kartais – net problemas, LDS KS tarybos nariai nepamiršta ir asmeninės kūrybos. Šių dailininkų kūrybinė veikla jau seniai peržengė ne tik miesto, bet ir Klaipėdos regiono ribas. Daugelis jų žinomi visoje šalyje ir už jos ribų.

 

„Šioje parodoje lankytojai kviečiami pasidairyti LDS Klaipėdos skyriaus organizme. Parodos koncepcija nukreipta į menininkų, kurių svarbi pozicija organizacijos veikloje žymi nenutrūkstamą egzistavimą lėmusį vystymąsi ir šiandieninį stabilumą, pristatymą. Būti ne tik menininku ir aktyviai kurti, bet ir dalyvauti dabartiniame socialiniame bei politiniame gyvenime yra itin atsakingas būvis. Taip pat sektinas pavyzdys savai bendruomenei, taip pat ir kolegoms regionų sankirtose“ , – sakė N. Poškutė-Jukumienė.

 

Paroda Panevėžyje veiks iki 2024 m. vasario 10 dienos.

 

Panevėžio miesto dailės galerijos informacija

 

bottom of page