top of page
Ieškoti

LDS pradeda vykdyti edukacinį autorių teisių aktualizavimo ir sklaidos projektą


LDS pradeda vykdyti edukacinį autorių teisių aktualizavimo ir sklaidos projektą – kviečiame prisijungti užduodant aktualius klausimus.


Vienas svarbiausių Lietuvos dailininkų sąjungos tikslų yra ginti organizacijos narių autorių ir gretutines teises ir teisėtus interesus. Jau ne vienerius metus LDS atstovauja ir propaguoja Tarptautinės meno asociacijos (IAA) kampaniją, vystomą visose asociacijos vienijamose Europos šalyse – 2019 m. LDS atliko taikomąjį tyrimą dėl teisingo atlygio už parodas vizualiųjų menų kūrėjams. Aplinkos analizė atskleidė, jog kultūros ir meno dėka bet kuriai visuomenei yra kuriama didelė pridėtinė vertė bei simbolinis kapitalas, tačiau remiantis ekonominės ir socialinės dailininkų padėties apklausomis bei kitų šalių atliktais tyrimais nustatyta, jog tik maža dalis dailininkų gali ekonomiškai išsilaikyti iš parduotų kūrinių. Be kita ko, nuolat kintantys įstatyminiai procesai prideda neaiškumo ir painiavos patiems autoriams, siekiantiems skaidriai ir sąžiningai užsiimti savo profesine veikla.


Kasdienėje dailininkų sąjungos veiklos praktikoje nuolat susiduriame su problema, jog menininkams dažnai nėra žinomos įstatymų tvarka numatytos jų teisės į socialinę ir profesinę gerovę. Dažnai tenka kūrėjus konsultuoti įvairiais socialiniais, teisiniais bei buhalteriniais klausimais, siekiant didinti jų savarankišką gebėjimą orientuotis valstybiniuose biurokratiniuose mechanizmuose, padėti rengti sutartis tarp institucijų, pardavėjo ir pirkėjo, konstruktyviai apibrėžiant, kaip parduoti, išnuomoti ar kitaip disponuoti sukurtu kūriniu ar kūrybinėmis paslaugomis, kaip turi būti ginamos autorių turtinės ir neturtinės teisės.


Šiame kontekste džiaugiamės pradėdami vykdyti projektą Vizualaus meno autorių teisių aktualizavimas, ugdymas ir sklaida. Šiuo projektu ketiname parengti specialiai vizualiųjų menų atstovams skirtą integruotą mokymų ir konsultacijų programą, skirtą plėsti jų žinias taip prisidedant prie kūrybinį darbą dirbančių autorių intelektinės gerovės ir teigiamo bendrabūvio kūrimo. Projekto metu parengsime aktualiausių ir dažniausiai organizacijos narių užduodamų klausimų suvestinę, bendradarbiausime su autorinių teisių srities profesionalais, finansų srities konsultantais bei teisininkais, kurie pateiks išsamius ir pavyzdžiais grįstus atsakymus į šiuos klausimus.


Pirmajame projekto etape kviesime į mokomuosius seminarus su autorių ir gretutinių teisių ekspertėmis Gabriele Naprušiene ir Gabriele Vorobjoviene, tad norėtume pakviesti Jus iki spalio 15 d. siųsti aktualius klausimus el.paštu alberta@ldsfondas.lt.


Apie vyksiančius seminarus informuosime atskiru laišku, taip pat informacija bus skelbiama LDS internet svetainėje www.ldsajunga.lt bei Facebook paskyroje.

bottom of page