top of page
Ieškoti

Guoda Taraškevičiūtė, Vytautas Oškinis, Erik Vojevodin, Deinora Rudėnaitė. Paroda „LAIMĖS RATAS“


.

2022 02 18 - 03 09


Šv. Jono gatvės galerija, Šv. Jono g. 11, Vilnius


Parodos atidarymas – vasario 18 d., 18 val.


Laimės ratas – multidisciplininis dialogas tarp 4 menininkų, kurie nagrinėja sėkmę, laimę, atsitiktinumus, skaičių sekas, azartą ir lošimus.


Skirtingų sričių menininkai pusmetį užsiėmė meniniu tyrimu, praktikomis, išsiruošė į kelionę, kurios atspirties tašku jiems tapo legenda youtubėje. Video kūrėjas das_LTu ketverius metus filmavo, kaip trina momentinius loterijos bilietus. Jis sukūrė virš trijų šimtų video ir taip bandė atsakyti į klausimą: Ar mes galime tai laimėti? (momentines loterijas)


Tapo smalsu: Ar šis žmogus jau praturtėjo? Kodėl žmonės žaidžia? Kokius ritualus atlieka? Kodėl šiuolaikiniame pasaulyje vaikomės sėkmės? Kas ta laimė?


Menininkų praktikos susijungia į patyriminį epą – Laimės ratą. Kiekvienas menininkas seka atskirą epo dalį. Parodos kūriniais tampa kelionės tarp atskirų temų fragmentai. Kol bendrakūrėju pakviečiamas tapti ir žiūrovas, likęs atsakyti į klausimą: apie ką yra jo laimė?

Ieškoti atsakymų siūlome keturiais skirtingais keliais. Kiekvienas epo pasakotojas-menininkas patyrė savo nuotykį, kurį atpasakoja, reflektuoja parodoje. Ieškoti galima fizinių ir atmosferinių objektų.


PRADŽIA

Žiūrovą kviečiame mesti kauliukus. O tuomet keliauti pagal skaičių dėsningumą.


PIRMOJI KRYPTIS

Sąmonė // pasaulis kuriame veikiame // budrumas


Lošimai – sena, kaip pasaulis, tradicija. Tai ir pasilinksminimo būdas, ir troškimas kardinaliai pakeisti savo gyvenimą. Dažniausiai praturtėjant. Tiesa, ne visada lošiama iš pinigų. Pagrindinis dalykas, kuris veikia šioje epo dalyje, yra azartas. Kiek toli gali nueiti žmogus? Koks jo tikslas? Nuo ko priklauso: ar žaidžiama ar lošiama?

Šioje erdvėje Erikas Vojevodin kviečia žaisti, lošti ir dalyvauti dabarties akimirkoje. Gal laimesite, tai ko nesitikėjote, o gal susirinksite pakankamai taškų, kad pasisektų rytoj?


ANTROJI KRYPTIS

Atsitiktinumas // nekontroliuojamas pasaulis už mūsų


Čia skaičiai, nuo nieko nepriklauso. Jie rieda savomis kryptimis ir savais dėsniais, neturėdami reikšmių, atsitinka skaičių sekos. Guoda Taraškevičiūtė nekontroliuoja kauliukų ir leidžia jiems patiems kurti grafinius piešinius, šešėlius.Tai nepriklausomybės ir savaime įvykstančių dalykų erdvė. Erdvė kurioje vienintelis kontroliuojamas žiūrovo dalykas, tai jo mintys ir interpretacija.


TREČIOJI KRYPTIS

Simboliai // vidinis pasaulis // pasąmonė


Sėkmė. Kaip ją prisišaukti? Kas jos netrokšta? Ši erdvė tai vidinių būsenų atspindys. Kur nukeliauja mintys, kai kažko trokštame, tikimės, viliamės? Erdvė, kurioje iš lūpų į lūpas perduodami ritualai gyvi iki šiol. Ritualai ir mitai galintys papasakoti pasaulio atsiradimą, sėkmės ir laimės prigimtį. Deinora Rudėnaitė kuria erdvę, kurioje galite išbandyti praktikas bei ritualus prisišaukti sėkmei. Gal po jų pradės ir jums labiau sektis?

KETVIRTOJI KRYPTIS

Yra ar nėra?


Ketvirtoji kryptis yra neapčiuopiama ir nematoma.Tai lyg kvapas, kuris lieka po ilgos kelionės, kai grįžus namo, dar gali užuosti jūrą. Tačiau ji jau toli, ji tampa neapčiuopiama. Džokeris- kompozitorius (kurio vaidmenį atlieka Vytautas Oškinis), keisdamas savo reikšmę ir buvimo vietą atsispindi kiekvienoje istorijos dalyje skirtingai. Menininkas tampa oru, kuris visus sujungia ir lydi. Mistinė dvasia. Niekuomet nežinai, kada atėjus galima susitikti. O gal jums pasiseks pamatyti nematomą ir išgirsti jį grojant gyvai?


LAIMĖS RATO RECEPTAS


Ši paroda neturi tikslaus recepto, kaip prisišaukti sėkmę ir laimę. Ji tik siūlo įvairiausius būdus, ją prisijaukinti ir pamatyti iš skirtingų kampų. Paroda yra šių keturių menininkų kelionės pradžia, pirmas etapas. Taškas kuriame susitinkame papasakoti, kur nukeliavome bei kviečiame žiūrovą asmeniškai susidėlioti atsakymus.


O kūrėjai leisis toliau ieškoti, kaip gi sukasi tas laimės ratas?


bottom of page