top of page
Ieškoti

Personalinė Girmanto Rudoko kūrybos paroda „Epizodai”



LDS Panevėžio skyriaus galerijoje XX balandžio 26 d. atidaryta personalinė Girmanto Rudoko kūrybos paroda „Epizodai”.


Esu Girmantas Rudokas, panevėžietis, todėl Panevėžio praeities ir dabarties istorija bei vaizdai gyvena manyje, skatina domėtis aplinkui vykusiais ir vykstančiais pokyčiais. Mano vaikystės namas stovi šalia  dabartinės Laisvės aikštės, taigi daugelis įsimintinų mano gyvenimo akimirkų  prabėgo šalia Miltinio dramos teatro, Senvagės, autobusų stoties ir Nevėžio upės pakrančių. Teko pamatyti, kaip buvo statomas Miltinio dramos teatras, formavosi dabartinis Senvagės vaizdas. Miesto centre buvo įsikūrę daug barų, kavinių, tokių kaip „Aguonėlė“, „Pavasariukas“, „Grll-baras“, „Nevėžiukas“, „Seklyčia“ , „Ąžuoliukas“. Visas „centro“ šurmulys  formavo mano, kaip panevėžiečio, mentalitetą. Aš gyvenau ir gyvenu tame miesto bruzdesyje.


Dabar aš dirbu dėstytoju Panevėžio kolegijoje ir kuruoju parodas Panevėžio kultūros centre, todėl ir vėl - Laisvės aikštė, Senvagės aplinka yra pagrindinė manęs, dabartinio žmogaus, buvimo vieta- čia kasdien aš vaikštau ir, jau naujais pavadinimais įvardintose kavinėse, geriu kavą. Manau, kad tiek kintanti ir modernėjanti miesto centrinė aikštė, tiek anksčiau gyvenę ir savo egzistencine veikla užsiėmę miestiečiai vienaip ar kitaip formavo ir vis dar aktyviai formuoja mano mylimo miesto veidą. Mane savotiškai veikia ta kaita - stebiu miesto transformaciją, pažįstamų ir nepažįstamų miestiečių gyvenimą, kasdieninį miesto šurmulį, pats esu viso to dalis. Suprantu, kad šis mano stebėjimas yra tik epizodinis, nes miesto transformacija vis vyksta ir vyks.


Parodai sukurtą paveikslų ciklą pavadinau „Epizodai“. Mano darbai tiek filosofine tiek ir fizine prasme sudėlioti iš mano ir gimtojo miesto gyvenimo tėkmės elementų. Savo koliažuose rėmiausi senojo Panevėžio nuotraukomis ir, savaip jas interpretuodamas, formavau savo meninius sprendimus. Siekiau perteikti praeities, dabarties ir, gal būt, ateities subjektyvias vizijas. Koliažams atlikti panaudojau sugadintus, laiko nurašytų knygų lapus, nebepavykusių grafikos darbų atspaudus bei makulatūrai skirtą popierių. Mano koliažai prisotinti architektūrinių vaizdo elementų, kurie sąveikauja su kažkada gyvenusių ir dabar gyvenančių žmonių bei alegorinių gyvūnų figūromis.


Norėčiau, kad stebėdami ir analizuodami mano darbus, žmonės dažniau pažvelgtų į istoriją menančius pastatus, juos saugotų ir brangintų, kad prisimintų  miesto vaizdą ir jo savastį formavusius ir dabartį formuojančius žmones.


Parodos autorius Girmantas Rudokas

bottom of page