top of page
Ieškoti

Savicko paveikslų galerijoje – Rūtos Eidukaitytės tapybos paroda „Vilniaus dėlionė“


Gyvenu ir kuriu Vilniaus senamiestyje. Kelias į studiją veda vingiuotomis gatvelėmis. Eidama vis užklystu į kokį kiemelį, kur laipteliai kartu su vijokliais ar medžių šakomis kaip tos gatvelės vinguriuoja sienomis, o ant grindinio išdidžiai vaikšto pasipūtusi varna. Kasdien praeinu Misionierių bažnyčią, pažvelgiu į Vilniaus panoramą nuo kalvos ar, eidama kitu keliu, užvertusi galvą žiūriu į bažnyčios bokštus apsimesdama, kad nematau šalia iškilusių naujų statinių. Kaip noriu, taip ir matau. Toks mano Vilnius – pasidabinęs kalvomis, barokinis, žalias, kur bažnyčių bokštų smailės ir apvalumai, iškilę iš tos žalumos, patys nustemba, atsidūrę miške – ne mieste. Atėjusi į dirbtuvę dėlioju tuos pakeliui sutiktus vaizdus į paveikslus: kai kurie motyvai tarsi visai atsitiktiniai, kiti – visiems iki skausmo pažįstami. Iš tokių, tarkim, svarbių ir nesvarbių detalių (pripažinkim, juk ir dėlionėse būna koks šimtas tokių nuobodžių gabalėlių, kai norisi viską mesti) sudėjau Vilnių ir visą save į jį. Kviečiu žiūrovą pabandyti atpažinti mano tapytas Vilniaus vietas. Garantuoju, kad bent keletą atras kiekvienas. O parodą gimtadienio proga skiriu Vilniui. Su gimtadieniu, mylimas mieste!


Rūta Eidukaitytė


Tapybos parodos Vilniaus dėlionė‘‘ atidarymas vyks 2023 m. kovo 3 d., 18 val., Savicko paveikslų galerijoje ( J. Tumo-Vaižganto g. 5, Vilnius).

Ekspoziciją bus galima apžiūrėti iki 2023 kovo 28 d.

Parodų globėjas – europarlamentaras Petras Auštrevičius

R. Eidukaitytė mokėsi Vilniaus M. K. Čiurlionio menų gimnazijoje, baigė bakalauro ir magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje (darbo vadovas prof. Arvydas Šaltenis). Nuo 2011 m. galerijos Ra Vilniuje savininkė, organizuoja parodas ir plenerus. Lietuvos Dailininkų sąjungos narė.


2014 m. A. Gudaičio premijos laureatė. 2022 m. skirtas apdovanojimas už nuopelnus, puoselėjant Lietuvos žydų tradicijas, švietimą ir kultūros paveldą.


Nuo 1999 m. surengė daugiau nei 30 personalinių parodų Lietuvoje ir užsienyje, apie 40-ies grupinių parodų dalyvė Lietuvoje, Rumunijoje, Šiaurės Makedonijoje, Latvijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Bulgarijoje, Gruzijoje, Indijoje. Nuo 2004 m. dalyvavo daugiau nei 40-yje tapybos plenerų ir simpoziumų Lietuvoje, Vokietijoje, Gruzijoje, Rumunijoje, Šiaurės Makedonijoje, Latvijoje, Indijoje. Nuo 2015 m. beveik kasmet gyvena ir kuria meno rezidencijoje Paryžiuje, Cite Internationale Des Arts.


Jos kūrinių yra įsigiję Lietuvos Mokslų Akademija, Kauno Žydų muziejus, privatūs kolekcininkai Lietuvoje, Norvegijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje ir kitur.


Comments


bottom of page