top of page
Ieškoti

Vitalijos Petraitytės paroda „Dalumo riba“



Balandžio 14 d. 18 val. Lietuvos dailininkų sąjungos meno erdvėje „Medūza“ (Šv. Jono g. 11, Vilnius) atidaroma menininkės Vitalijos Petraitytės (g. 1973) paroda „Dalumo riba“, kurioje eksponuojami per paskutinius trejetą metų sukurti tapybos darbai. Paroda pažymi naują menininkės kūrybos etapą, paženklintą jautraus pastarųjų metų krizių – karo, pandemijos ir juos lydinčių padarinių – išgyvenimo. Šios patirties fone V. Petraitytės meninė raiška tampa tiek stebėjimo, tiek savistabos instrumentu.

„Dalumo riba“ byloja apie kūrėjos santykio su šia neramia dabartimi dvilypumą. Viena vertus, galvojama apie siekį išsaugoti ramybę ir asmeninę erdvę susitelkiant į abstrahuotus ir paprastus motyvus, tokius kaip inercija ir pasyvumas ar juslinius malonumus. Kita vertus, kūryboje lyg pripažįstama, kad asmeninė erdvė yra neišvengiamai nuolat peržengiama išorės stichijų. Menininkės drobėse šio trapaus tapatumo ir autonomijos paieškos pasirodo tarsi nuolatinės derybos tarp vidaus ir išorės, ramybės bei nerimo, ambicingų siekių ir kuklaus susitaikymo.


Vitalija Petraitytė

„Pasirenku nematerialius, abstrakčius motyvus, su kuriais susiesiu savo kaip stebėtojos elgesį, vadovaudamasi tiek optimistinėmis, tiek pesimistinėmis nuostatomis, - pasakoja V. Petraitytė, - Stengiuosi likti rami, ir tuo dalintis su aplinkiniais savo kūryboje. Darbuose įauginau ir tikėjimą, kad naujasis požiūris byloja apie daug platesnį pasaulėvaizdį bei išsamesnę gyvenimo filosofiją.“



Vitalija Petraitytė (g. 1973 m.) yra Klaipėdoje gyvenanti ir kurianti tapytoja, nuo 2004 m. rengianti personalines parodas bei aktyviai dalyvaujanti grupinėse parodose įvairiuose Lietuvos miestuose bei užsienyje. Menininkė nuo 2015 m. yra Lietuvos dailininkų sąjungos narė.



Paroda veiks iki gegužės 12 dienos.


Parodą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba, ji yra Lietuvos dailininkų sąjungos meno kūrėjų organizacijų programos dalis.

Comments


bottom of page