top of page
Ieškoti

Elena Nona Zavadskienė TEKANTIS LAIKAS


Elenos Nonos Zavadskienės paroda Vilniaus rotušėje „Tekantis laikas“ yra savotiškas tęsinys jos pavasarį eksponuotos personalinės parodos „Smėlio laikrodžio efektas“. Joje buvo rodomas menininkų portretų ciklas, kuriame dominavo aliejinės tapybos drobės. Parodai Rotušėje dailininkė sąmoningai atrinko piešinius: ciklą mišria technika, skirtingais dešimtmečiais sukurtus portretus ir ciklą laisvų kompozicijų portretų-simbolių. Tekančio laiko fenomenas – tai leitmotyvas, jungiantis šias autorės parodas.


Elena Nona Zavadskienė apie savo kūrybą:

Portretas – mano ištikimas palydovas nuo pat kūrybos pradžios. Būdavo, palieku jį keletui metų, bet spirale besisukdamas laikas, nepaisydamas, ką kuriu, ką darau, ir vėl mane grąžina prie portreto. Šis potraukis ne mažėja, šį tema neišsemiama. Žmogaus veidas, jo asmenybė, jo vidus visada – paslaptis, kaip nepažįstama šalis, su savo buvimu čia ir dabar, savo praeities šaknimis ir ateities likimu. Kiekvienas žmogus man – mikro kosmosas. Portreto piešimo, tapymo procesas visuomet nepaprastai įdomi kelionė į nežinomybę, jis – kaip buvimas kitoje egzistencinėje erdvėje, kur randami atsakymai į visus kilusius klausimus. Man brangūs prisiminimai apie kiekvieną portretuojamąjį, kiekviename portrete palieku dalelę savęs.


Parodos kuratorė – prof. dr. Ramutė Rachlevičiūtė


Trumpai apie autorę:

Elena Nona Zavadskienė dirba tapybos ir grafikos srityje, parodose dalyvauja nuo 1966 metų, Lietuvos dailininkų sąjungos narė nuo 1975 metų, Meno kūrėjo statusas jai suteiktas 2005 metais. Surengė 37 asmenines parodas, dalyvavo virš 70 grupinių parodų Lietuvoje ir už jos ribų (Nyderlandai, buvusi Jugoslavija, Rusija, Vokietija, Vengrija, Lenkija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Rumunija, Japonija, Venesuela, Belgija, Makedonija, Ukraina, Liuksemburgas, Pietų Korėja, Portugalija, Italija).


Dailininkės kūrinių yra įsigiję Lietuvos Nacionalinis dailės muziejus, Lietuvos dailės fondas, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus, Vilniaus Gaono žydų muziejus, Kaliningrado valstybinė meno galerija, Tokijo Tama Art University muziejus (Japonija) bei privatus asmenys iš Lietuvos, Olandijos, Vokietijos, Lenkijos, JAV, Izraelio ir Prancūzijos.

Commentaires


bottom of page