top of page
Ieškoti

INVAZIJA Kauno dailininkų paroda Alytaus kultūros centre




Parodos laikas: 2021 11 06–2021 11 29


Alytuje, pirmą kartą po nepriklausomybės atkūrimo, surengta didelės apimties Kauno dailininkų paroda. Profesionalūs Kauno dailininkai parodoje „Invazija“, Alytaus miesto vizualaus meno mylėtojams pristato pastaraisiais metais sukurtus, pagrindinėms vizualaus meno sritims priskiriamus kūrinius. Šis projektas yra ambicingos Alytaus dailės galerijos iniciatyvos, Alytuje - didžiausiame Pietų Lietuvos regiono mieste, didžiausiose Dzūkijos regione Alytaus kultūros centro parodinėse erdvėse, pristatyti visų penkių didžiųjų Lietuvos miestų žymiausių profesionalių dailininkų (vizualaus meno kūrėjų) kūrybą. Alytuje, Alytaus dailės galerijos primtakės VšĮ „EGARTA“ jau buvo surengtos Šiaulių, Panevėžio ir Vilniaus dailininkų parodos (Alytaus miesto teatro parodinės erdvės). Šis projektas – sėkminga Alytaus dailės galerijos ir Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus bendradarbiavimo išraiška, vykdomos kultūrinių mainų programos, apimančios ir šeštą pagal dydį Lietuvos miestą Alytus tęsinys, vienas iš įvadinių renginių, prisidedančių prie Kaunas - Europos kultūros sostinė 2022 ir „Alytus – Lietuvos kultūros sostinė 2022“ kultūrinio maratono.


KONCEPCIJA


Evaldas Grinius


Naujos realybės poveikis verčia permąstyti savo ir pasaulio santykius šiame dabarties vyksme, suvokti naujuosius kontekstus. Taip dažnai (jau anais laikais) girdėta frazė Force Majeure, realizavosi supurtydama ir taip neramų gyvenimą, visomis prasmėmis persmelkė bei užkodavo dilemą - ieškoti asmeninio pasiteisinimo ar priimti būtinosios realybės diktatą, siekiant geriausios išeities (iš)gyvenimo sprendimams.


Pastarieji metai vienaip ar kitaip padarė poveikį daugeliui, kažkam naujų galimybių poveikį, kažkam negrįžtamą... Įvairialypio globalizmo chimeriška elektra, skvarbiais nervų jungčių raizginiais vienus jau privertė, kitus verčia, trečius visais būdais vilioja ar atbaido naujai reaguoti. Atoveiksmis masinis ir kartu individualus - kaip šiuolaikinės egzistencinės kančios Edvardo Munko (norv. Edvard Munch) ŠAUKSME. Tik šį kartą su dabarties nerimu paliečiančiu globaliai „apokalipsinės“ naujos reakcijos į realybę išraiška, pavadinta „naujoji realybė" – kaip susitarus visame pasaulyje vis dažniau lydima ŠAUKSMO įvardinamu - IŠ(ŠŪKIU).


Iš(šūkiu)/šauksmu - kad apsigintum, iš(šūkiu)/šauksmu - kad išgyventum, iš(šūkiu)/ šauksmu - kad apgintum nuo visko, kas susiję su IŠ(ŠŪKIU)/ŠAUKSMU/INVAZIJA, kuri gali niekada ir neįvykti arba jau prasidėjo vyksmas:


invazija į melą - invazija į tiesą; invazija į agresorių - invazija į tėvynę; invazija į valdžią - invazija į pilietį; invazija į priemones - invazija į tikslą; invazija į baimę - invazija į drąsą; invazija į juodą - invazija į baltą; invazija į neapykantą - invazija į meilę; invazija į vyrą - invazija į moterį; invazija į praeitį - invazija į ateitį; invazija į vaiką - invazija į senolį; invazija į skausmą - invazija į laimę; invazija į laikinumą - invazija į amžinybę; invazija į kūną - invazija į pelenus; invazija į ugnį - invazija į vandenį; invazija į būtį - invazija į nebūtį; invazija į kūrybą – KŪRYBA į invaziją.


Čia ir dabar suartėję liūdesys ir džiaugsmas generuoja aplink visa ko neaprėpiamą begalybę nuojautų, kurios tarsi neria į giliausią nežinios bedugnę iš kurios, lyg iš sunkiausios juodosios skylės, jau sielos radiacijos bangomis išspinduliuojama kūrybos tiesa neutralizuoja INVAZIJĄ.



INVAZIJA. Zenono Šilinsko nuotrauka


PARODOS DALYVIAI


1. Aleksas Andriuškevičius

2. Robertas Antinis

3. Naglis Rytis Baltušnikas

4. Arvydas Brazdžiūnas Dusė

5. Elena Balsiukaitė Brazdžiūnienė

6. Pranas Griušys

7. Židrija Janušaitė

8. Mindaugas Jurėnas

9. Rolandas Karalius

10. Lukas Kolmogorcevas

11. Donara Manuk

12. Eimutis Markūnas

13. Arvydas Martinaitis

14. Gintarė Maskaliūnienė

15. Rimvydas Mulevičius

16. Eugenijus Nalevaika

17. Antanas Obcarskas

18. Audronė Petrašiūnaitė

19. Mindaugas Pridotkas

20. Tomas Stanaitis

21. Ramunė Staškevičiūtė

22. Simona Statkevičienė

23. Gintautas Vaičys

24. Aušra Vaitkūnienė

25. Milda Valentienė


PROJEKTO ADMINISTRAVIMAS


Parodos rengėjai: Alytaus dailės galerija, Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyrius

Projekto vadovas, parodos kuratorius Alytaus dailės galerijos direktorius Evaldas Grinius Parodos koordinatorė, kuratorė LDS Kauno skyriaus Tapytojų sekcijos pirmininkė Rebeka Bruder Partneris: Alytaus kultūros centras

Rėmėjai: Alytaus dailės galerija;

LDS Kauno skyrius; MEJERIS FURNITURE

bottom of page