top of page
Ieškoti

Naujoje Kauno meno erdvėje  - Godos Lukaitės gamtaforos




Meno agentūros „Baltic New Art“ ekspozicinėje erdvėje ( BLC pastato A korpusas, K. Donelaičio g. 60, Kaunas), veikia Godos Lukaitės kūrybos parodą „Miško terapija“.


Verslo centre eksponuojamą perregimų drobių panoramą tapytoja papildo salomis iš vasaros spyglių, medžių lapų, žievės.  Žiūrovai yra kviečiame aktyviai dalyvauti ir tapti šios instaliacijos dalimi. Gamtos takus autorė gretina su kelione savęs pažinimo link, o šio ciklo paveikslus vadina gamtaforomis. Tai gamtos vaizdai, su paslėptomis aliuzijomis, metaforomis į keliaujančios „psiche“ (liet. siela) potyrius. Paveiksluose, jų pavadinimuose slypi -  datų ir vietų, prisiminimų bei patirčių užuominos.


Pastaruoju metu savo idėjas G.Lukaitė perteikia tapydama medžių motyvus. Kurdama ji remiasi miško ekologijos profesorės Suzanne Simard atliktų mokslinių tyrimų išvadomis, jog miškas – tai sudėtingos, kompleksinės tinklinės sistemos, kurios jungia medžius. Tinklai, pasak tyrėjos, suteikia grįžtamąjį ryšį ir lemia medžių bendruomenės atsparumą, primena žmonių bendruomenes ir šeimas. Miškas nėra „krūva medžių“, kurie konkuruoja tarpusavyje, jis yra super-kooperatyvus. 


„Gamta mane traukia, kaip terapinė erdvė, kurioje, kiekvienas galime nurimti ir pasikrauti energijos. Parodas mėgstu įvietinti t.y. ekspoziciją sukurti konkrečiai erdvei. Jas papildau objektais, kurie vizualizuoja perėjimus tarp tapybos ir gamtos. Šioje, išskirtinai Baltic New Art erdvei sukurtoje instaliacijoje laukiu smalsaus žiūrovo, kurį kviesiu pasinerti į Godynes - patirti mano užkoduotą, paslapčių pripildytą miško suvokimą miesto kontekste“, - pristato parodą menininkė.



„G. Lukaitės kūriniai išsiskiria dėmesiu gamtai, kurią ji tyrinėja su ypatingu susidomėjimu. Daugelis jaunosios kartos tapytojai kūriniuose polemizuoja su kultūros reiškiniais, su tapybos istorija ar net su pačia tapyba, o Godos kūryba šiame kontekste išskiria tuo, kad koncentruojasi į gamtos materiją, darną ir energijas. Dailininkės drobėse natūra tampa ne peizažu, landšafto studija, ne realistiniu vaizdu, bet savotišku gyvu organizmu, kuris simbolizuja gamtos jėgą, cikliškumą ir harmoniją. Kitą vertus, Godos darbus galima suprasti kaip atsaką į sparčiai kintančią „pasaulio kultūrą“ bendrąja prasme, interpretuoti kaip pasiūlymą stabtelėti, paklausti savęs – kurlink aš einu?“ - menininkės kūrybą apibendrino menotyrininkas Ignas Kazakevičius.

  

Apie autorę


Goda Lukaitė (g. 1990 m.) – jaunosios kartos tapytoja. Mokėsi Vilniaus Justino Vienožinskio dailės mokykloje, Vilniaus dailės akademijoje baigė freskos – mozaikos magistrantūrą. Nuo 2017 m. – Lietuvos dailininkų sąjungos narė. Dalyvauja neformaliame menininkų judėjime „SinThesis Gang“. Jaunojo tapytojo 2015 m. publikos prizo laimėtoja, Aktyviai dalyvauja parodose, bei įvairiuose projektuose nuo 2013 metų. Autorė yra surengusi 15 personalinių ir sudalyvavusi daugiau nei 30 -yje bendrų parodų. Menininkė tapybą derina su kitomis išraiškos formomis, aktyviai kuria instaliacijos, performansų, gatvės meno srityse.


Daugiau informacijos:

Darbo laikas I–V 8–20 val.

Parodą galima aplankyti iki kovo 10 dienos.   

bottom of page