top of page
Ieškoti

Pamėnkalnio galerijoje atidaroma jaunųjų menininkų paroda „Žarija“



Kovo 7 d., ketvirtadienį, 18 val. Pamėnkalnio galerijoje (Pamėnkalnio g. 1, Vilnius) atidaroma jaunųjų menininkų paroda „Žarija“.

 

Yra legendų, bylojančių, jog pasimirus sielos su visu per gyvenimą sukauptu išminties aruodu nukeliauja į tam tikrą dvasių rezervuarą ir ten laisvai sklando, laukdamos tinkamo naujo pavidalo įsikūnyti. Keičiant savuosius kūniškus indus, jų vidujybė nekinta, o įvykus materialiai transformacijai, sielos gali veikti tai, ko savo ižiais pavidalais negebėjo.

 

„Žarija“ – tai tęstinio jauniausios kartos menininkų projekto „Ruja“ antroji dalis. Iš iracionalaus liepsnos pliūpsnio jiems likusi rusenti žarija antai uždega jau racionalų protą – kaip ir pridera po siautėjimo, nurimus imama apmąstyti savo būtį ir ištakas.

 

Menininkai Pamėnkalnio galerijoje įkūrė šalia esančio Pamėnkalnio (dabar – Tauro) kalno tarpinę erdvę, kurioje tarsi iš požemių išnyra bekūnių sielų talpykla, o ant sienų it jos vidaus atspindys kybo autorių kūriniai. Kūryboje įveiklindami konkrečios lokacijos sukeliamų jausenų pamėkles, jie kontekstualizuoja šiuolaikinę tapybą iš kitų meninių bei kultūrinių sferų perspektyvos, akcentuodami šios erdvės / vietos istorinį ir kultūrinį kontekstą. Tai leidžia mums suprasti, jog ši paroda – tik vienas degančio jų vidaus pavidalas, savo mėsiškų ausų bei akių pastebėjimus transformavęs galvoje į individualius apmąstymus bei prieigą prie pasaulio. Vietos kontekstai, istorijos, legendos transformavosi į menininkų savitą atmintį, su laiku persidengiančią rūko šydais, o formos, žiburiuojančios iš jos gilumos, jiems regisi abstrakčios, tačiau, su laiku aplipusios apmąstymais, įgauna naujas prasmes. Paroda suteikia galimybę pamatyti kaip savitai tą patį objektą gali matyti skirtingi kūrėjai, o tapybą atskleisti kaip bendrakultūrinio dialogo formą.

 

Parodos autoriai: Paulina Domašauskaitė, Kristijonas Gurčinas, Benas Matijošaitis, Jonas Meškauskas, Liucija Pačkauskaitė, Emilis Šeputis.

Grafinis dizainas: Jokūbas Juršėnas.

Šviesų dailininkas: Adomas Kaikaris.

Teksto autorė: Monika Radžiūnaitė.

Parodos rengėjas: Pamėnkalnio galerija.

Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos dailininkų sąjunga.

Paroda „Žarija“ veiks iki kovo 29 d. Parodos lankymas – nemokamas.

 

bottom of page