top of page
Ieškoti

„Galerija XX“ | Vidos Juškaitės keramikos darbų paroda ,,NEVAIKIŠKI ŽAIDIMAI”


.

LDS Panevėžio skyriaus galerijoje „Galerija XX“ (Laisvės a. 7) vasario 10 – kovo 02 dienomis (antradieniais – penktadieniais, 12 – 18 val.) vyks Vidos Juškaitės keramikos darbų paroda ,,NEVAIKIŠKI ŽAIDIMAI”


,,NEVAIKIŠKI ŽAIDIMAI”

Mes niekada neišaugame iš žaidimų.


SUPERŽAIDIMAI – PSICHOLOGINIAI – LOGINIAI – STALO – POLITINIAI – SPORTINIAI – VAIKŲ – KORTŲ – VERSLO – MOKOMIEJI – JUDRIEJI - VAIDMENŲ -SUAUGUSIŲ – KAULIUKŲ - TELEVIZINIAI – Gyvenimas pilnas žaidimų.


Ei, tu ten, kokį žaidimą dabar žaidi?


Siekis žaisti, pasak žaidimų teorijos kūrėjo J. Huizingo - pati natūraliausia mūsų prigimtis, per laiką patyrusi daugelį transformacijų. Kadaise buvo aiškios ribos tarp žaidimo ir ritualo, tarp poilsio ir kasdienės veiklos, šiandien žaidimą verčiam gyvenimu, o gyvenimą…


Žaidimo fenomeną tiria daugelis psichoanalitikų Z Freudas, M. Klein, D. W. Winnicott. Būtent Winnicot metė iššūkį nusistovėjussiai tvarkai, kai žaidimas būdavo pasitelkiamas pagalbine priemone psichoterapiniuose seansuose, pabrėždamas, kad būtent žaidimas yra universalus, ir nuo jo priklauso sveikata: žaidimas skatina augimą ir tuo pačiu sveikatą, žaidimas veda prie grupinių santykių, žaidimas gali būti komunikacijos forma psichoterapijoje, ir, galiausiai psichoanalizė išsivystė kaip itin specializuota žaidimo forma.


Parodos koncepcija – patyriminė, žaidybinė. Parodos objektus būtina liesti, glostyti, pajudinti, paklausyti, dėlioti, žiūrėti į vandenį, atsisėsti… Pačiam žiūrovui, per pojūčius, įsijausti, atgaminti vaikystės nuotrupas - nes kūrybiškas gyvenimas yra sveika būsena.


Paroda labiausiai orentuota į šeimų kultūrinį lasvalaikį, kur tėvai kartu su vaikais veikdami ,,čia ir dabar“ gali pasidalinti savo pojūčiais ir emocijomis – išlaisvinti vidinį vaiką.


Dalis parodos darbų degta malkinėje krosnyje. Malkinės krosnies (train kiln) atsiradimas sode, kaip žaidimas – sudėliota iš šamotinių plytų, bet nesumūryta, nesuvaržyta metalu, o degant darbus, ugnis matosi pro plyšelius ir krosnies vaizdas tampa panašus į dangoraižį naktį.


Krosnies prototipas – 1998 m. malkomis kūrenama krosnis suprojektuota J. Neeley (Jutos valstybinis universitetas) pagrįsta japoniška krosnimi. Šios krosnies dizainas skatina pelenų nuosėdas ir sukuria natūralius pelenų paviršius, panašius į tuos, kurie išgaunami anagama krosnyse. Krosnies kameros dydis 50x80x50 cm. Degami glazūruoti ir neglazūruoti darbai. Krosnį lengva išdegti (12-15 val.), degimo metu, išskiria labai mažai juodų dūmų ir lengvai kyla temperatūra iki 1300º C.


Kviečiame apsilankyti


LDS Panevėžio skyrius Galerija XX” Laisvės a. 7 LT-35200 Panevėžys Tel. (8 45) 40 22 32

bottom of page