top of page
Ieškoti

Danguolė Brogienė | OPTINIS ŽAISMAS




2024 m. balandžio 25 d., ketvirtadienį, 18 val. Business Stadium Gallery (Šeimyniškių 19 B., Vilnius) vyks personalinės Danguolės Brogienės parodos OPTINIS ŽAISMAS pristatymas.


Danguolė Brogienė apie kūrybą

 

Mano tekstilės darbai kuriami naudojant originalią šilko vyniojimo techniką plokštumoje. Dekoratyvinės kompozicijos turi ypatingą šilko siūlo spindesio vibraciją ir pasižymi precizišku spalvų modeliavimu ir spalvų harmonija. Kompozicijos dinamiškai kinta nuo dienos šviesos, dirbtinio apšvietimo bei nuo pasirinkto žiūrėjimo rakurso. Kūrybinis metodas remiasi geometrinėmis abstrakcijomis, baltų simbolika bei lietuvių folkloro ornamentika, mūsų audinių spalviniu skambėjimu, o tai ir nulemia kompozicijų paprastumą...


Subtilus plonyčių gijų virpėjimas šviesoje ir iš jų susidarančios abstrahuotos augalinės formos, lietuviško ornamento improvizacijos primena dzūkiškos sutartinės skambesį, žemaitiškų gūnių spalvų ryškumą ir sodrumą, dvinyčių, keturnyčių ir aštuonianyčių audinių raštų improvizacijas...


Ištakos tampriai susijusios su baltų ženklų simbolika. Tekstilės abstrakčiose kompozicijose kuriu savo pasaulio akimirką. Ją fiksuoju ir suvokiu per simbolius ir raštus... Mano darbai yra sudaryti iš mažų kvadratėlių, kurie dalinami į dvi ar keturias dalis įstriža linija į trikampius. Zigzaginė - laiptuota linija, kurianti visą mano tekstilės darbų, autorine technika, piešinį, - yra tiek forma tiek simbolika dvejopas ženklas. Kvadratas yra keturių laikų, erdvės požiūriu, vienybės ženklas uždaroje visatoje. Tai tarsi išsivadavimas iš dvimatės erdvės į trimatį iliuzijų pasaulį... Kvadratus dalinanti pusiau laiptuota linija yra tarsi laiptai, siejami su žmogaus amžiumi, mūsų kasdieniniais rūpesčiais, kasdieniniu ritmu... Tai tarsi mūsų kiekvieno asmeninės gyvenimo akimirkos tarpsnis. Laiptuota linija įprasmina laiką, kai gamta pereina iš vienos būsenos į kitą... Laiko mes nematome, o tik jaučiame per laiptuotos linijos judėjimą, kuris reiškiasi nustatytame erdvės taške ir nustatytu laiku ir tik per juos mes visi ir galime suvokti savo egzistuojantį likimą ir laiką erdvėje.... Gyvatės arba žalčio ženklas, įprasminamas vingiuota linija, skaidant kvadratą į dvi arba keturias dalis. Ši vingiuota skaidanti linija tarsi laiptuotas zigzagas - simbolizuoja žemės ir dangaus izoliuotumą bet taip pat ir vientisumą. Šis simbolinis ženklas - gyvatės arba žalčio ženklas - senos gyvybės energijos ir atsinaujinimo simbolis. Šiuo ženklu įprasminu laiko kitimą, kuris pereina iš vienos būsenos į kitą, kaip siūlai, pervyniojami iš vieno kamuolio į kitą. Čia geometrinių formų kūryba tampa sąmoninga regimojo vaizdo deformacija, ir siekiant meną paversti žaidimu, tęsiančiu realybę erdvėje ir laike. Laikas dvimatės struktūros kūrinyje užstringa. Jis tuo pačiu metu išgyvenamas kaip aktualiai esamas ir tuo pačiu metu neesamas. Jis pareikalauja dubliuoti, permąstyti ir ištęsti jau ir taip mano deformuotą ir vartojimui pateiktą subjektyvią realybę. Esamame laike mes bandome prognozuoti kuriamą erdvę, nustatyti vaizdų ribas, bet pajuntame, kad viskas kinta laike, žvilgsnyje ir nieko negalime uždaryti į subjektyviai nustatytas ir liuzijos sukurtas erdves... Tai tarsi išsivadavimas iš dvimatės erdvės į trimatį iliuzijų pasaulį... Įsivaizduojamą savo gyvenimą talpinu į apibrėžtą plokštumą, kuri tarsi atsidaro, kinta ir vėl užsidaro.




BROGIENĖ DANGUOLĖ (g. 1959 04 25, Valkininkų k., Varėnos r.).

1973-1977 - Kauno St. Žuko taikomosios dailės technikume (tekstilės dailininkės specialybę).

1977-1982 studijavo VDI Taikomosios dailės fak. Tekstilės katedroje (rūbų modeliavimo specialybę).

1982-2023 - Vilniaus dailės akademijos dėstytoja - profesorė.

Nuo 1990 Lietuvos dailininkų sąjungos Vilniaus Tekstilės sekcijos narė.

Nuo 2000 Meno kūrėjo statusas.

Nuo 2015 LDS Kauno skyriaus tekstilės grupės ESAME narė.


Nuo 1982 m. surengė virš 20 personalinių parodų, dalyvavo virš 100 bendrosios tekstilės parodose, bienalėse, kvadrienalėse Lietuvoje ir užsienio šalyse: Vokietija, Mongolija, Rusija, Vengrija, Lietuva, Latvija, Estija, Meksika, Japonija (Kanazava, Suruga), Anglija (Londonas, Mančesteris), Nyderlandai, Filadelfija (JAV), Detroitas (JAV), Kalifornija (JAV), Bratislava, Graikija, Indija. Tekstilės kūrinius bei mažos formos miniatiūras-papuošalus kuria autorine šilko siūlais ir gobeleno technika. Daug darbų yra privačiuose ir visuomeniniuose interjeruose, taip pat Lietuvos taikomosios dailės muziejuje. Apie 30 kūrinių yra architektūrinėse erdvėse, privačiuose interjeruose. Virš 300 yra sukūrusi miniatiūrų-papuošalų, kuriuos yra įsigiję įvairūs privatūs asmenys (JAV, Anglija, Vokietija, Mauricijus, Japonija, Islandija, Danija, Rusija). Tekstilės darbų gobeleno technika, autorine ir mažosios plastikos-miniatiūros autorine ir pinikų technika yra įsigijęs Lietuvos taikomosios dailės ir dizaino muziejus.


Paroda veiks iki birželio 13 d.


Parodą organizuoja LDS Vilniaus skyrius.



bottom of page