top of page
Ieškoti

Dailininkų sąjungos fondo suvenyrai norintiems išsiskirti iš minios

Dailininkų sąjungos fondas, bendradarbiaudamas su viena žinomiausių Lietuvos dizaino įmonių March Design Studio, pristato suvenyrų seriją, kurioje panaudoti Lietuvos meno klasikų Elvyros Kairiūkštytės ir Stasio Krasausko kūriniai. Atspaudų fragmentai, puošiantys suvenyrus, yra saugomi Dailininkų sąjungos fonde (iki 1990 m. – Lietuvos dailės fondas – Lietuvos dailininkų sąjungos kūrybinis-gamybinis padalinys, pelnas gaunamas iš jo veiklos buvo skirtas dailės kolekcijai formuoti ir meninei veiklai remti).


Idėja pritaikyti kūrinius kasdieninio dizaino objektuose gimė atveriant fondo saugyklą, kurioje sukaupta daugiau nei 7000 vienetų tapybos, grafikos, skulptūros, keramikos, stiklo, juvelyrikos darbų. Vienas didžiausių fonde – grafikos rinkinys, kuriame saugomi daugelio žinomų Lietuvos grafikos kūrėjų pirmieji tiražo atspaudai. Tarp jų – Elvyros Kairiūkštytės (1950 –2006) – išraiškingas ir ekspresyvus kūrinys Jaunystė, sukurtas 1980 m. linoraižinio technika. Jo fragmentai atsirado ant atšvaito ir atšvaitinio krepšio.



Fonde sukaupta nemažai talentingo lietuvių grafiko Stasys Krasausko (1929 – 1977) atspaudų. Universalaus talento kūrėjas (amžininkai mini ir jo muzikinį talentą) ne mažiau garsus įspūdingais sportiniais pasiekimais. XX a. 5 – ajame dešimtmetyje jis pagerino visus Lietuvos plaukimo rekordus. Besidžiaugiančio gyvenimu ir sportiško asmens įvaizdis – artimas paties menininko asmenybei. Krasausko kurtos atletiškos žmonių figūros – it antikinės skulptūros, kurių ryškūs siluetai ir piešinys yra įsimenami iš karto. Menininko kūriniai Žaidimas ir Po vandeniu iš ciklo Vasara (1968 m., litografija), pripildyti energingų judesių ir ekspresijos, beveik ikoniniai Lietuvos meno kontekste. Būtent dėl šių savybių jie reprodukuoti ant suvenyrų.


Dizaino objektai (atšvaitiniai ženkliukai ir krepšiai su E.Kairiūkštytės kūrinio fragmentu) yra sukurti taip, kad būtų matomi ir tamsiu paros metu. Pristatydami šią kolekciją jos rengėjai teigia: Išsiskirk iš minios ir būk matomas kelyje!


Projektą, kuris populiarina Dailininkų sąjungos fondo kolekciją, finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Projekto partneris yraLietuvos dizaino įmonė March Design Studio, kuri savo kuriamus produktus eksportuoja į 53 šalis, t.y. ketvirtadalį pasaulio, svarbiausios rinkos – Skandinavijos šalys, Prancūzija, Italija, JAV, Japonija.




bottom of page