top of page
Ieškoti

Galerijoje S_IN atidaroma Ernestos Šimkienės ir Jūratės Jukštienės kūrybos paroda (V)IRSMAS


Ernesta Šimkienė – fotografijos

Jūratė Jukštienė – augalinė tapyba, video

Parodos atidarymas 2022 balandžio 15 d., penktadienį, 17.00 val.


Natūraliai yrantys organizmai atveria ne tik pilką, bežadį ir beprasmį nykstančios kūrinijos pojūtį, bet ir begalinio turtingumo materiją, netikėčiausias struktūras bei spalvas. Žaliuojantys lapai pernelyg vienodi ir nuobodūs, o dūlantys ir pūvantys pavidalai įgauna ypatingo grožio, palytėto tik jam skirto gyvenimo šviesų, šešėlių, vėjų ir lietų. Tai aliuzija ir į žmogaus gyvenimą – jaunystė graži savaime, o unikalios patirtys ir skirtingi gyvenimo įspaudai kiekvieną padaro absoliučiai skirtingą.


Svarbiausias šios parodos akcentas – yrančių medžių lapų virsmo kita materija fiksavimas.

Ernestos Šimkienės fotografijų ciklas ir Jūratė Jukštienės tapybos medžių lapais darbai aktualizuoja tvarumo bei natūralių gamtos ciklų atsinaujinimo idėją. Tai, kas yra metama lauk, nebenaudinga, pasmerkta žūti atneša jautrumą, švelnumą ir išskirtinį santykį su gamta. Subtilus nueinančios gamtos dvelksmas pasilieka kūriniuose.


(V)IRSMAS – tai irsmo virsmas nauju: nauju ciklu, nauja pradžia, nauja gyvybe, nauja forma.


„Lapai, kol auga ant krūmų, medžių – gyvi, nes prisijungę prie maitintojo, pagrindinio gyvybės šaltinio. Ir atlieka ypatingas funkcijas, padėdami savo šeimininkui išlikti – vėsina, geria drėgmę, užsiima fotosinteze, kvėpuoja... O atėjus ne gyvybės metui – miršta, nuveikę nepaprastai svarbius darbus. Lieka tik kiautas, išnara – sudžiūvusios kadais pulsavusios venos ir kapiliarai, užsimerkusios ląstelių akys...“ (Erika Drungytė)


Ernesta Šimkienė – ŠU dailės (meno istorija) magistrė, Šiaulių Dailės galerijos direktorė, Šiaulių dailės mokyklos mokytoja.


Jūratė Jukštienė – VDA menų (tapybos) magistrė, Dailės studijos suaugusiems vadovė.


Paroda veiks iki gegužės 3 d.

bottom of page