top of page
Ieškoti

Meno rezidencijų galimybės LDS nariams

Lietuvos dailininkų sąjunga, būdama Tarptautinės meno asociacijos (IAA) nare, kviečia atkreipti dėmesį į šios organizacijos interneto svetainėje publikuojamą aktualią informacija apie meno rezidencijų programų Europoje ir visame pasaulyje galimybes.


Apie Tarptautinę meno asociaciją Europoje (IAA Europe)

Tarptautinė meno asociacija Europoje (IAA - International Associaton of Art Europe) yra apie 40 nacionalinių organizacijų, atstovaujančių profesionalius vizualiuosius menininkus, vienijantis tinklas. Asociacija buvo įkurta 2002 m. Heidelberge, Vokietijoje.

Tai vienas iš penkių kultūrinių regionų (Afrika, arabų valstybės, Azija ir Ramusis vandenynas, Lotynų Amerika ir Karibų jūros regionas, Europa), kuriam priklauso Tarptautinė meno asociacija (IAA), didžiausia tarptautinė nevyriausybinė vizualiųjų menininkų asociacija, turinti daugiau nei 100 narių organizacijų visame pasaulyje. IAA remia tarptautinį bendradarbiavimą ir meninius mainus, neturinčius estetinio, politinio ar kitokio šališkumo, ir siekia gerinti ekonominę ir socialinę menininkų padėtį nacionaliniu ir tarptautiniu lygiu.


IAA bendradarbiauja su UNESCO ir kitomis organizacijomis, susijusiomis su menais ir kultūra. IAA profesionaliems menininkams išduoda asmens tapatybės kortelę, kuri suteikia nuolaidų arba nemokamą įėjimą į daugelį muziejų visame pasaulyje. IAA muitinei išduoda sertifikatą, kuriame nurodyta a.o. prie UNESCO „Florencijos susitarimo“. Šis susitarimas iš esmės leidžia menininkams be apribojimų importuoti savo kūrinius į bet kurią susitarimą pasirašiusią valstybę.


Pagrindiniai IAA Europe tikslai yra mainai tarp menininkų ir organizacijų, dirbančių meno ir kultūros srityse Europoje ir už jos ribų, meno reikalų aptarimas ir plėtojimas Europoje, taip pat informacijos apie pvz. darbo sąlygas, socialinės apsaugos sistemas, autorių teises ir laisvą meno kūrinių judėjimą teikimas. Taip siekiama supažindinti su menininkų interesais Europos politines institucijas ir jų atstovus.


Tarptautinės meno asociacijos interneto svetainėje https://www.iaa-europe.eu/ prieinama informacija apie tarptautines meno rezidencijas visame pasaulyje. Lietuvos dailininkų sąjungos vardu kviečiame susipažinti su šia aktualia informacija ir naudotis tarptautinių meno rezidencijų teikiamomis profesinio tobulėjimo galimybėmis:


http://www.transartists.org/ - išsamiausias rezidentūros programų šaltinis visame pasaulyje.

http://www.resartis.org/en/ - pasaulinis menininkų rezidencijų tinklas.


Informacijos apie rezidencijas šaltiniai pagal šalis:


Vokietija:

Jungtinės Amerikos Valstijos - http://www.artistcommunities.org/services


Information platforms and networks

DutchCulture I TransArtists, the most comprehensive source of residency programmes worldwide

Res Artis – Worldwide Network of Artist Residencies

Information sources by countries

Finland: artinres.fi

Germany: Goethe-Institut – Artists’ Houses in Germany touring artists – Residencies

Japan: AiR_J – Online Database of Artist-in-Residence Programs in Japan

Netherland: AiR Platform NL


LDS informacija

Susiję įrašai

Rodyti viską
bottom of page