top of page
Ieškoti

ŽIEDAS ŽYDI… Praeities – dabarties laiko aspektai


"Žydi žirneliai, auksa žiedeliai

Žydėjo rožė lylia linaga"


Gėlės žiedas, medžio žiedas, žiedas ant piršto, olimpinis žiedas, transporto žiedas, etc. Mano parodos pavadinimo žiedas yra rato, nenutrūkstančios kaitos ir atsinaujinimo simbolis.


Nuo 2002 m. tęsiu tapybos ciklą ant senų siuvinėtų niekam nebereikalingų drobių kurias kadaise moterys audė ar siuvinėjo ruošdamos sau kraitį. Jų siuviniuose rožės, našlaitės, bijūnai pačių sukurtos gėlės... Esu surengusi ne vieną parodą šia tema: “Laiškai į praeitį”, “Siuvinėtosistorijos”, “Pasiklydę laike”, kurios keliavo po Lietuvos miestus ir miestelius.


Tapydama ant senųjų rankų darbu puoštų audinių, tarsi išsaugau to daikto istoriją, pratęsdama jo gyvavimą savo paveiksluose. Autentiškas siuvinėtas raštas ar jo fragmentas man padiktuoja paveikslo kompozicijos struktūrą, net koloritą. Vienur derinu siuvinio ornamentiką sukurdama vientisą ryškiaspalvį arba monochrominį „kilimą“, kitur pasitelkiu siuvinėto rašto kontrastingą ritmiką savaip pratęsdama pirminį linijų ir formų derinį, bet visuomet su didžiausia pagarba išsaugau ir išryškinu senosios tekstilės grožį.


Suteikti šansą atgyvenusiam, nebereikalingam artefaktui – tai ne tik paprastas “gailestingumo” aktas ar sentimentalumo požymis, man tai įkvėpimo šaltinis ir bendrystė su praeitimi. Visi labai džiaugiamės išmetimo, apsivalymo aktu, šia nuostabia, iškilminga, beveik ritualine švente. Taigi pas mane atsiranda vis daugiau senų audinių, kai po savo parodų sulaukiu dovanų su nuostabiausiais liaudies meno audiniais kurie neberanda savo paskirties.


Šioje parodoje pamatysite paveikslus iš visų buvusių šio ciklo parodų ir naujausius dar niekur nerodytus.Tai ciklo ant senų siuvinėtų drobių pabaiga. Ratas užsidaro. Laikas brėžti naują ratą. Tegul “Žiedas žydi”.


Loreta Zdanavičienė

bottom of page