top of page
Ieškoti

Galerijoje S_IN atidaroma projekto INCOGNITO. TATTOO GRAFIKA paroda


Lietuvos dailininkų sąjungos ir Šiaulių dailininkų organizacijos galerijoje S_IN (Aušros al. 41, Šiauliai) 2022 m. gegužės 6 d. 17 val. atidaroma meninio tyrimų projekto INCOGNITO. TATTOO GRAFIKA paroda.


Inkognito, slaptai, niekam nežinant pas tavo bendradarbį, kaimyną ar net draugą įvyksta keistas pokytis. Pokytis daugeliu atvejų pilnai atsiskleidžiantis nusimetus žiemos drabužius pliaže ar pirtyje. Ta maža paslaptis – tattoo. Amžinas grafinis piešinys ant kūno nuo akmens amžiaus, įveikęs keturiasdešimt tūkstančių metų, pasiekė mus, išplito tarp jaunimo ir viduriniosios kartos. Išplito kaip didesnis ar mažesnis dekoro elementas netampantis asmens tapatybės dokumentu, vizitine identifikuojančia kortele. Ne retai artimos ar tos pačios grupės narius puošia ir maorių, ir samojiečių, havajiečių ir kitų tautų ornamentikos fragmentai bei jų deriniai.


Prieš vienuolika metų Lietuvoje buvo parodytas pirmasis dėmesys išleidžiant albumą „Lietuvos tatuiruočių menas“. Per pastarajį dešimtmetį tobulėjant tatuiravimo techologijoms, kurintis naujoms šios paslaugos teikimo kompanijoms vyko ir lietuviškų produktų generacija. Tai paskatino tirti šiuos pokyčius apjungiant lokalias miesto meno ir vartotojų bendruomenės pajėgas. Projekte INCOGNITO apsijungė dailininkai, regiono meninį išsilavinimą turintys tatuiruočių meistrai, dailės disciplinas studijuojantys meno ir bendrojo lavinimo gimnazijų baigiamųjų klasių moksleiviai įtraukdami ir savo artimuosius.


Bendras INCOGNITO projekto dalyvių siekis tirti kūrybiškumą, šiandienos grafikos ant kūno situaciją. Tattoo meistrų asmeninių meninių kūrybos koncepsijų atskleidimas, pastarųjų dešimtmečių tatuiruočių, paplitusių tarp projekto dalyvių dokumentavimas, asmeninės „svajonių tatuiruotės“ paieškos tapo prioritetinėmis meninio tyrimo kryptimis. Šios pagrindinės kryptys atskleidžia dabarties grafikos ant kūno situaciją, jauniesiems menininkams padeda įsivertinti savo plastinę savivoką, perkainoti ir priimti perspektyvas.


Paroda veiks iki gegužės 24 d.


Projekto organizatoriai: LDS galerijaS_IN, studija Totemas Tattoo.


Projekto partneriai: S. Sondeckio menų mokykla, Didždvario gimnazija, Etaplius.

bottom of page