top of page
Ieškoti

2-asis tarptautinis šiuolaikinio meno festivalis Užutrakio dvaro sodyboje. Paroda „(Re)kolekcijos“


Lietuvos dailininkų sąjunga organizuoja 2-jį tarptautinį šiuolaikinio meno festivalį Užutrakio dvaro sodyboje. Parodoje „(Re)kolekcijos“ šiemet dalyvauja 24 menininkai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos bei kviestiniai svečiai iš Ukrainos ir Taivanio. Parodos atidarymas – liepos 29 d., penktadienį, 17 val.


Užutrakio dvaro sodybos ansamblis - pagal lenkų architekto Juzefo Huso projektą ant Galvės ežero kranto pastatyti ir prabangiais Liudviko XVI stiliaus interjerais dekoruoti istorizmo stiliaus rūmai su atvirais paviljonais karūnuota terasa, ūkiniais pastatais ir parku. Grafams Tiškevičiams priklausiusi rezidencija šiandien - visuomenei atvira kultūrinė erdvė. Muziejus kaip atminties (at)kūrimo vieta funkcionuoja kaip buvusios tikrovės (re)konstrukcija, siekiant sukurti laiko, kuriame negyvenome, patyrimo įspūdį. Todėl muziejus pildosi į antiką referuojančiomis skulptūromis, parkas puošiamas dekoratyvinėmis amforomis, vazomis, atkuriami kiti mažosios architektūros elementai, želdiniai, tvenkiniai ir kita. Tokiu būdu vis pildoma atkuriamos praeities kolekcija.


Rekonstruoti dvaro sodybos pastatai – buvusios karvidės, arklidės, spirito varykla, įvairūs sandėliai Užutrakio meno festivalio metu virsta ekspozicinėmis erdvėmis, kuriose įkurdintais šiuolaikinio meno kūriniais (instaliacijos, objektai, videomenas, tapyba, skulptūra) siekiama kurti įtaigią polemiką tarp istorijos ir dabarties, objektų santykio su aplinka, kuriai objektas nepriklauso, kur jis perkeliamas iš kito konteksto, tokiu būdu kuriant kitokį jo kontekstualumą. Šie kūriniai tarsi įsibrauna į „kitą“ teritoriją, sutrikdydami jos vientisumą, taip svarstant, ar įmanoma atkurti buvusią tikrovę ir kas yra toji tikrovė? Ar daiktai, objektai, vietos, o gal kuriami atsiminimai? Gal vis dėlto tikrovę galime tik kurti vis iš naujo? Aktualizuojant tikrovės ir jos imitacijos santykį dabartyje, paroda svarstoma buvusios tikrovės (at)kūrimo (ne)galimybė.


Rekolekcijos šiame projekte referuoja į muziejinės kolekcijos, šiuolaikinio meno parodos laikinos kolekcijos, kolekcionavimo kaip praėjusios tikrovės perkėlimo į kitą vietą ir laiką bei religinės konotacijos (atsitraukimas į dvasinio gyvenimo paieškas) santykį ir naratyvinę jų tarpusavio žaismę.


Projektas organizuojamas bendradarbiaujant su Pallas taikomųjų menų universitetu (Tartu, Estija), galerija MAXLAS XO (Ryga, Latvija), galerija YA (Kijivas / Lvivas, Ukraina), LR ambasada Ukrainoje, Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija.


Kuratoriai: Evelina Januškaitė, Linas Liandzbergis.


Prisidedantys kuratoriai: Ilze Zeivate, Veiko Klemmer, Pavlo Gudimov.


Dalyviai: Pavlo Makov, Envija, Eugene Ravsky, Evelin Zolotko, Volodymyr Kostyrko, Artem Volokitin, Eglė Vertelkaitė, Eglė Gineitytė, Kadri Toom, Donatas Jankauskas-Duonis, Tauras Kensminas, Alise Sondōre, Martynas Gediminas, Sophia Wu, Arturas Valiauga, Nerijus Erminas, Ming-Hsiung Hsu, Rimantas Milkintas, Agnė Jonkutė, Olga Šilova, Linas Jusionis, Jurga Barilaitė, Linas Blažiūnas, Raivo Kelomees.


Informacinis partneris: LRT.


Projekto įgyvendinimą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos kultūros institutas.




bottom of page