top of page
Ieškoti

Menininkai ir mokslininkai imsis veiksmų planetos ateičiai užtikrinti


Ruošdamiesi 2-ajai tarptautinei trienalei menininkai ir mokslininkai imsis veiksmų planetos ateičiai užtikrinti.


Planuojant 2-ą tarptautinę trienalę Unpredictable futures/Nenuspėjamos ateitys balandžio 22–24 d. menininkės/ai ir mokslininkės/ai susitiko gyvam pokalbiui/diskusijai LDS Palangos „Dailininkų namų“ kūrybinėse dirbtuvėse „Meno punktas“.


Renginio metu buvo išklausytas Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų instituto profesorės Ingos Dailidienės pranešimas „Ar klimato kaita pakeis Mėlynosios planetos vandens apytakos ciklą?“. Inžinerijos katedros profesorė, dr. Jolanta Janutėnienė apžvelgė kompozitines medžiagas ir tvarų atliekų panaudojimą, dr. Jonas Kasparavičius skaitė pranešimą apie „Kas per daiktas tie grybai“. Susitikime dalyvavo Aistė Ambrazevičiūtė, Eglė Ganda Bogdanienė, Solveiga Gutautė, Andrius Grigalaitis, Karina Kazlauskaitė, Neringa Poškutė-Jukumienė, Rosana Lukauskaitė, Auksė Miliukaitė, Danguolė Ruškienė, Julija Pociūtė, Jolanta Sendaitė-Paulauskienė, Lolita Tučinskaitė.


Visos temos susilaukė aktyvaus dalyvių įsitraukimo ir klausimų. J. Sendaitės-Paulauskienės ir S. Gutautės sukurtos medžiagos bus išbandytos Jūros technologijų ir gamtos mokslų laboratorijoje, nustatant jų tamprumą, ilgaamžiškumą, o taip pat pritaikant tinkamiausias rišamąsias medžiagas. A. Ambrazevičiūtė tęs bendradarbiavimą su profesore I. Dailidiene papildant meninius tyrimus moksliniais terminais. Daug idėjų apie grybų ir žmonių panašumus gimė plėtojant grybų temą. J. Pociūtei išsamiai atskleistas grybų gyvenimas tapo vizualinių refleksijų šaltiniu.


Antrojoje renginio dalyje į tris grupes susibūrę dalyviai pamėgino susisteminti ir vizualizuoti pranešimų ir diskusijų metu nuskambėjusias idėjas panaudojant raktinius žodžius: grybai, padanga, nano debesis, sklisti ir t. t. Netikėčiausių interpretacijų susilaukė žodžiai: sijonėlis ir smarvė. Pastarąjį žodį viena grupė susiejo ne tik su grybų, bet ir raganų pasauliu (buvo vizualizuotas gyvybės ciklas, prie kurio aktyviai prisideda grybai, ir ragana su kiaušiniais ir ant šluotos, nes labiausiai smirdantis grybas liaudyje dar vadinamas raganos kiaušiai ir t.t.). Nuodingų grybų dalis – sijonėlis – kitos grupės refleksijose virto padanga arba nuliu. Trečioji – vizionierių grupė – vizualizavo darnios aplinkos ir amžino ciklo idėjos tąsą meno objektuose, tam panaudojant atliekas. Dalyvių manymu ateities kosmose turėtų atsirasti milžiniška meno kūrinių platforma.


Diskusijų metu buvo aptartos galimos trienalės lokacijos Palangoje ir pristatymo būdai. 2-osios tarptautinės meno trienalės vieta numatyta Palangoje 2024 m. Pirmoji vizijų ir meninių tyrimų trienalė įvyko Molėtuose 2021 m.


Saulė Mažeikaitė Teiberė


bottom of page