top of page
Ieškoti

Atominiai bandymai ir Kosminė vaizduotė lapkričio 6 d. UFNA seminare


Žmonijos ateities perspektyvos, susijusios su vandeniu, kuris yra pagrindinė 2–osios tarptautinės meno ir mokslo trienalės „Unpredictable futures/Nenuspėjamos ateitys“ (UFNA), kuri įvyks 2024 m. vasarą, tema.


Siekiant įveikti aplinkos iššūkius, menininkai ir mokslininkai dar prieš pagrindinį trienalės renginį įsijungs į diskusijas ir pasidalins žiniomis apie tyrinėjamas sritis. 2023 m. spalio/lapkričio mėn. online ir gyvai rengiamas simpoziumas, paskaitų, diskusijų ir pokalbių ciklas, sujungiantis mokslininkų ir menininkų matymus. Menininkai ir mokslininkai diskutuos Vandens ir gyvūnų, Vandens ir augalų, Vandens ir žmogaus santykių temomis.


Simpoziume dalyvaus šiuolaikinio meno kūrėjai Karina Kazlauskaitė, Julija Pociūtė, Julijonas Urbonas, Lolita Turčinskaitė ir Dijuota Žilytė, taip pat Valstybinio mokslinių tyrimų instituto Fizinių ir technologijos mokslų centro mokslininkas dr. Arūnas Stirkė, Klaipėdos universiteto mokslininkės, Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakulteto Tarybos pirmininkė, prof. dr. Jolanta Janutėnienė, Jūros tyrimų instituto Studijų programos vadovė prof. dr. Inga Dalidienė ir VU gamtos mokslų fakulteto Hidrologijos ir klimatologijos katedros docentas, VU Gamtos mokslų fakulteto Tarybos narys dr. Justas Kažys.


Diskusijų tikslas – sujungti menininkų ir mokslininkų patirtis, dalintis žiniomis, ieškoti sąlyčio taškų, atrasti sprendimus, įveikiant tokius ateities iššūkius kaip Baltijos jūros užterštumo mažinimas ir vandens kaip gyvybinio komponento išsaugojimas.


Simpoziumai vyks LDS projektų erdvėje, Vokiečių g. 4, Vilniuje spalio 24, 30, lapkričio 6, 15 dienomis 16.00 – 18.00 val. Diskusijos dalyviai gyvai ir online galės užduoti klausimus.


Lapkričio 6 d.


16.00–16.45 val. Jūros tyrimų instituto Studijų programos vadovė prof. dr. Inga Dalidienė.


Simpoziume Lietuvos Jūros tyrimų instituto mokslininkė, Klaipėdos universiteto prof. dr. Inga Dailidienė kalbės apie vandenį, jo būsenas, sandarą ir pasiskirstymą Žemės paviršiuje. Taip pat papasakos apie okeanografiją, nes juk net 97 proc. Žemės vandens resursų yra vandenynuose. Bus užsimenama, kaip atominiai bandymai vandenynų salose įtakoja vandenynų florą ir fauną, o taip pat žemės paviršių ir jos gyventojus. Šių dienų politinių įtampų kontekste ši informacija yra ypač reikšminga, siekiant atverti visuomenės ir politikų akis galimos branduolinės katastrofos akivaizdoje. Taip pat mokslininkė pristatys naujausius Jūros tyrimų instituto tyrimus vandens tema.


17.00–17.45 val. Vilniaus dailės akademijos docentas, menininkas tyrėjas Julijonas Urbonas

Pranešimo tema KOSMINĖ VAIZDUOTĖ


Kas nutinka vaizduotei, kai ji palieka Žemę? Kirtus Karmano liniją, ribą tarp Žemės atmosferos ir kosmoso, ji pakrinka. Juk vaizduotė išsivystė Žemės ekosistemoje, palaikoma gravitacijos ir žmogaus priežiūros. Katapultuota aukštyn vaizduotė susiduria su kosmoso priešiškumu, aštriausiu nežemiškumu. Kaip permąstyti vaizduotę tokiame nuotolyje nuo mūsų žemiškųjų ištakų?

Daugiau informacijos apie projektą čia: https://www.ldsajunga.com/ufna-2023

Negalintys dalyvauti renginyje „gyvai“, kviečiami prisijungti nuotoliniu būdu. Prisijungimo nuoroda: https://meet.google.com/qid-pymi-twd

bottom of page